Rezsi

Mi az a kétoldalas napelem, és miért lehet népszerűbb, mint a hagyományos?

Stuth-Nagy Niki | 2021.08.19. 08:59

Ha a napelemekre gondolunk, általában a hagyományos napelemrendszerek jutnak az eszünkbe, pedig többféle közül is választhatunk – itt van mindjárt a kétoldalas változat, ami szakértők szerint akár a hagyományos rendszereket is lekörözheti.

Annak ellenére, hogy jelenleg nem ezek a legelterjedtebbek, a kétoldalas modulok a napelempanelek technológiájának egyik legrégebbi fejlesztései közé tartoznak, egészen az 1690-as évekig nyúlnak vissza. Ezért furcsa lehet, hogy éppen ezek azok, amelyek a legújabb terjedőben lévő előrelépésnek is számítanak.

Ahogy a nevük is enged következtetni, a kétoldalas napelemek két oldalukkal kétfelé fordulnak – egyikük el a naptól, a másikuk pedig a nap felé. Ez furcsán hangozhat, egészen addig, amíg meg nem érti az ember az alapvető fizikát mögötte: a földön lévő dolgokat is azért látjuk, mert visszatükröződik róluk a napfény, a kétoldalas szolárpanelek pedig ezt a visszatükröződést, vagyis albedót használják fel, és konvertálják elektromos árammá.

Kétoldalas napelemet először 1954-ben állítottak elő, ezek voltak az első napelemek, amiket legyártottak. Elsőként 1966-ban védették le az ötletet, ekkor azonban még komoly gondok voltak a hatékonysággal és az előállítás árával is. Az 1970-es években műholdakon és űrjárműveken használták őket. A fejlesztést elsősorban állami támogatásokból működő egyetemi laboratóriumok végezték a 2000-es években, míg végül 2012-ben piacra nem került az első kereskedelmi változat, amely már sokkal megvalósíthatóbb koncepció volt, mint a korábbiak. 2019-re nagyjából a telepített szolárkapacitás 15 százalékát fedték le, ez 2000 megawattnyi csúcskapacitást jelentett.

Szakértők szerint a kétoldalas napelemek fejlődnek a legjobban napjainkban, és ezekben van a legnagyobb potenciál is. Nem csoda: mivel kétoldalas technológiáról van szó, a panelek nemcsak közvetlenül a naptól, hanem a visszatükröződésből érkező fényt is hasznosítani tudják, így kevesebb területre van szükség ugyanakkora kapacitás elérésére. Különlegességük, hogy a hagyományos panelekkel ellentétben átlátszó üvegből készülnek, így át is engedik a napfényt, kevesebb árnyékot vetnek. Ezeken kívül azonban ugyanúgy működnek, mint a hagyományos fotovoltaikus panelek, a technológia nem változik.

Az amerikai Nemzeti Megújulóenergia-laboratórium friss kutatása szerint a kétoldalú napelemekkel 9 százalékkal több energia generálható, mint a hagyományos megoldásokkal. Ez már csak azért is jó hír, mert a kevesebb telepítési terület mellett így kevesebb anyagot kell felhasználni a telepítéshez is, ez kevesebb gyártási költséget és környezetkímélőbb megoldásokat is jelent.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /storage/www/nrgreport.com/webroot/wp-content/themes/nrgreport/single.php on line 77
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.