NRGreport
Menü

Termeléscsökkentésre kényszerülhet a Volkwagen a félvezető-hiány miatt

Mobilitás | NRGreport | 2021-08-20 20:43

Az autóipar újabb feszültségekkel néz szembe, miután a kereslet fellendülése az év elején túlfeszítette az ellátási láncokat, mivel az ázsiai COVID-19 járvány mind a chipgyártást, mind a kereskedelmi kikötők működését egyaránt sújtották. Most a német autógyártó jelentette be a héten, hogy termeléscsökkentéssel néz szembe. A Toyota is 40%-kal csökkenti a termelését szeptemberben.

"Jelenleg arra számítunk, hogy a harmadik negyedévben a chipek ellátása nagyon változékony és szűkös lesz" - mondta a Volkswagen, a Toyota mögött a második legnagyobb volumenű autógyártó a Reuters megkeresésére.

"Nem zárhatjuk ki, hogy ez kihat majd a termelésre"

A wolfsburgi székhelyű autógyártó közölte, hogy az év végére javulást vár, és a második félévben a lehető legnagyobb mértékben igyekszik pótolni a termeléskiesést.

forrás: Volkswagen

A rivális Toyota szeptemberre 40%-kal csökkenti a globális termelést a korábbi tervhez képest - jelentette korábban a Nikkei üzleti napilap, aminek következtében részvényei 4,4%-kal csökkentek Tokióban.

Az európai autógyártók és beszállítók részvényei is gyengültek: a BMW, a Daimler, a Renault és a Volkswagen is több mint 2%-kal csökkent.

Az autóipar akut ellátási korlátokkal küzd a teljes értékláncban. A kereslet és a kínálat helyreállása egészen 2022-ig eltarthat.

NRGreport | Forrás: reuters