Mobilitás

Etanol, avagy környezetvédelem brazil módra

Benedek Attila | 2021.08.23. 16:27

Brazíliában régóta alkalmazzák az etanolt a benzin helyett. Ez az egyszerű zöldítési megoldás nagyon bejött Dél-Amerikában.

A bioetanol, etil-alkohol és a kémiában jártasak kedvéért a C2H2OH vegyjelű folyadék, régi motoros az autók meghajtásában. Annyira, hogy a belsőégésű motor feltalálója, Nikolaus August Otto is etanollal működtette az első négyütemű motorját (1864). A tömeges alkalmazáshoz, el kellett telnie pár évtizednek. Az első világháború vesztes államai. a kőolaj hiány miatt használtak etanolt.

Miért, miből és hol?

Fontos tudni, hogy a bioetanol, az a fajta etanol, amelyet növényekből, biomasszából vagy más természetes anyagokból állítanak elő. Az etanolnak, mint a benzin motoros autók hajtóanyagának a felfutása, szorosan kapcsolódik a kőolaj drágulásához vagy hiányához. Brazíliában akkor került rá fókusz, amikor 1973-ban beütött az első olajválság és a kőolaj ára drasztikusan megemelkedett. Ez adta a motivációt a brazil kormánynak, hogy enyhítsen az ország kőolaj függőségén, ennek eredménye az 1975-ben elindult a nemzeti alkohol program (Pró-Álcohol).

Az első időkben a fő cél, a 22 százaléknyi etanolt tartalmazó benzin elterjesztése volt. Ez az 1990-es évek elejére meg is valósult. Ehhez nem csak a kormányzat a segítségére volt szükség, hanem arra is, hogy a helyi autógyárak, vezérképviseletek is az ügy mellé álljanak. A pozitív hozzáállás nem véletlen, mert Brazília Dél-Amerika legnagyobb országa, ahol a jól futó esztendőkben, évente 2,6 millió új személyautót értékesítenek.

A cukornád

Az etanolra történő fókuszálás nem véletlen, mert Brazília a cukornád termesztésben az elsők között található. Hogy a folyamat a lehető legzöldebb legyen, a feldolgozáshoz szükséges energia nagy részét, a cukornád megmaradt szárának, a bagasznak az elégetéséből nyerik. Maga az etanol előállítása nem túl bonyolult, nagyon hasonlatos a bor készítéséhez. Szükséges hozzá élesztőgomba, cukor és oxigénmentes környezet. A kémiai folyamatnak a végterméke az etanol.

Brazília etanol termelésének a nagyságrendjéről sokat elmond, hogy a dél-amerikai ország biztosítja a világ etanol termelésének a 85 százalékát. 2010-ben, például 2,6 milliárd liter etanolt exportáltak. A cukornád termelése 850 millió hektáron történik, a megtermelt mennyiség 50-54 százalékából lesz bioetanol.

Előnyök                

Brazíliában az E20 és az E25, azaz a 20/80, 25/75 etanol/benzin keverési arányú üzemanyag terjedt el, az E100-as mellett, ami színtiszta etanol. A műfaj előnyéről sokat írt a hazai szaksajtó, a plusz pont mellette, hogy az etanol üzemmel, komoly káros-anyag csökkentést lehet elérni, miközben növekszik a motor teljesítménye. Cserébe, kb. a harmadával megnő a fogyasztás, és az etanol kikezdheti régebbi autóknak az üzemanyag rendszerében lévő gumi tömítéseket. És nincs jó barátságban bizonyos fémekkel sem.

A hazai és a nemzetközi helyzet

Az etanol hazai helyzete jól mutatja, hogy itthon érdekcsoportok harcáról szólt a történet. Ahhoz képest, hogy milyen gyors CO2 kibocsátást csökkentést lehet elérni általa, a 2011-es etanol jövedéki adó emeléssel, az egész ágazatot ellehetetlenítették. Ez a rendelkezés itthon gyorsan megszüntette az E85-ös lázat, így gyorsan eltűntek a mellette és ellen szóló szakmai csatározások. Brazília mellett, Svédország még a másik nagy etanolt használó és előállító ország, északon a biomasszából készített változat fut.

Autók

Brazíliában nem csak a benzinnel működő személyautók motorjait és motorvezérlését alakították át etanol hajtásra, hanem a dízel motoros haszongépjárműveket is. Az etanollal működő dízelmotor kipufogógázaiból eltűntek a tüdőrákot okozó korom részecskék és a veszélyes nitrogén-oxidok is.

Brazília 300 fölötti cukornád feldolgozó üzemével, okosan enyhítette a kőolajfüggőségét. Az üzemek egyik csoportja, csak etanol előállítással foglalkozik (kb.50 db), 22 pedig kizárólag a cukorra fókuszál. A maradék kb. 250 körüli feldolgozó pedig a cukor és az etanol világ piaci árának a változásaihoz, azaz a kereslethez tud igazodni. Ezért gyorsan tudnak váltani a két termék között.

 

fotó: Volvo, Saab

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.