Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A felnőttek fele nem tudja, mi az a szénlábnyom

Stuth-Nagy Niki | 2021.08.24. 07:47

Egy amerikai kutatás szerint a felnőttek felének fogalma sincs arról, hogy mi az a szénlábnyom, de legalább tízből kilenc ember tesz valamit azért, hogy környezettudatosabban éljen. Az eredmények nem festenek túl fényes jövőt a környezetvédelem szempontjából.

Érdekes eredményeket adott az Airly Foods nevű, környezetbarát élelmiszervállalat kutatása: 10-ből 9 amerikai minden nap tesz valami olyat, amiről úgy gondolja, hogy segít vele a környezetén. A 2002 megkérdezett ember háromnegyede egyetértett azzal, hogy a klímaváltozás egy komoly fenyegetés a jövő generációira nézve.

A megkérdezettek között a millenniumi generáció aggódott a legjobban a bolygó jövője miatt, 80 százalékuk gondolta, hogy a klímaváltozás komoly probléma, míg a Z-generáció csupán 71 százaléka értett ezzel egyet. Ez érdekes eredmény, mivel más kutatásokból pontosan az jön ki, hogy a fiatalabb generációk komolyabban veszik a fenyegetést.

A környezettudatossággal kapcsolatos tudás is hagy némi kívánnivalót maga után: annak ellenére, hogy tízből hét ember azt mondta, tudja, mi az a szénlábnyom, csupán a megkérdezettek fele tudta beazonosítani a pontos definíciót. A tudás hiánya azonban nem akadályozza meg az embereket a cselekvésben, és abban, hogy cselekedni is akarjanak: a megkérdezettek 62 százaléka gondolja például úgy, hogy az élelmiszereken tájékoztatókén rajta kellene lennie az előállítás szénlábnyomának. Ez valószínűleg segítene abban, hogy az emberek jobban megválogassák, mit esznek – jelenleg csak a megkérdezettek 23 százaléka tesz így.

A válaszadók negyede próbálna ki olyan nassolnivalót, amit korábban még soha, akkor, ha tudná, hogy a gyártó káros anyagokat von ki a levegőből. Ez azért volt kérdés a kutatásban, mert az Airly Foods pontosan ebben utazik. A cég szerint a vásárlók szeretnék támogatni azokat a termékeket és vállalatokat, amelyek figyelnek a környezetre, és aktívan tesznek azért, hogy a bolygó egy jobb hely legyen.

A válaszadók egyébként azt is mondták, hogy a leginkább környezettudatos helyiségük a konyha (53 százalék), a legkevésbé pedig az iroda (14 százalék). A konyha az, ahol a legtöbb hely van a kísérletezésre, itt a válaszadók szívesen próbálnak ki olyan praktikákat, amelyek a környezetvédelemben játszanak szerepet.

A megkérdezettek több mint fele gondol arra, hogy az általa elfogyasztott élelmiszerek milyen hatással vannak a bolygóra, de sokan úgy gondolják, hogy amit tesznek, az nem elég. 59 százalék szerint a nagyvállalatok, 29 százalék szerint pedig az állam dolga lenne az, hogy többet tegyen a klímaváltozás megfékezéséért, 26 százalék nyilatkozta csak azt, hogy az egyéni döntéseknek kellene hangsúlyosabbnak lenniük. 70 százalék gondolta úgy, hogy az élelmiszeripari vállalatoknak kellene környezerttudatosabbá válniuk, hogy csökkentsék a tevékenységük által a bolygóra mért hatást.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.