Hír

Mi lesz Ukrajnával az Északi Áramlat 2 után?

NRGreport | 2021.08.24. 09:02

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése hamarosan befejeződik. Mindeközben Ukrajna, az Egyesült Államok és Németország energiaügyi miniszterei Ukrajna jövőjéről, az ország tranzitszerepének további fenntartásáról folytattak megbeszélést – számolt be a Reuters.

A három miniszter számos olyan lépésről tárgyalt, amelyet közösen tennének annak érdekében, hogy biztosítsák, Ukrajna az Északi Áramlat 2 után is tranzitország marad – mondta Herman Halushchenko ukrán energiaügyi miniszter.

Az ukrán elnök álláspontjából kiindulva, nem engedhetjük meg az Orosz Föderációnak, hogy fegyverként használja a gázt – tette hozzá.

Kijev hevesen ellenezte a Washington és Berlin közötti, Északi Áramlat-2-ről kötött megállapodást, mert félő, hogy a vezeték megépülte után Oroszország kiiktatja Ukrajnát mint tranzitországot, hiszen a Balti-tenger alatt az ország érintése nélkül közvetlenül is képes lesz gázt szállítani Németországba. Így Ukrajna a költségvetésének jelentős hányadát kitevő, orosz gáz szállításáért kapható tranzitdíjtól is eleshet.

Kezdetben az Egyesült Államok is ellenezte a projektet attól tartva, Európa még inkább függővé válik az orosz energiahordozók szállításától, később azonban Washington lemondott az Északi Áramlat-2 elleni szankciókról.

Az energiaminiszterek találkozója tehát fontos lépés Ukrajna érdekeinek megvédése szempontjából. A találkozóra a Krími Platform keretében került sor. A kijevi csúcstalálkozó eredeti célja, hogy nemzetközi figyelmet kapjon annak fontossága, hogy az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget visszakerüljön Ukrajnához.

Németország is kiáll az ukrán érdekek védelme mellett, Angela Merkel német kancellár vasárnap találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán alelnökkel, hogy biztosítsa Ukrajna támogatásáról. Zelenszkij arra kérte Merkelt, pontosítsa milyen lépéseket javasol. A találkozón Peter Altmaier német gazdasági és energiaügyi miniszter kijelentette, hogy Berlin támogatni kívánja Ukrajna megújuló energiára való átállását.

Kép forrása: FGSZ

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.