Vállalatok

Megújuló energiával bővíti portfólióját az IKEA

NRGreport | 2021.08.25. 13:45

Új terméket dob piacra az IKEA legnagyobb tulajdonosa, az Ingka Group szeptembertől megkezdi a megfizethető, megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia értékesítését, ami először a svéd háztartások számára lesz elérhető – írja a Reuters.

Az IKEA célja 2030-ig olyan klímabarát céggé válni, amely több üvegházhatásúgáz-kibocsátást csökkent, mint amennyit a teljes értéklánc kibocsát. Hogy ezt elérjék, egymás után jelentik be a klímavédelmi újításaikat, és arra is jelentős figyelmet fordítanak, hogy fenntarthatóbb termékeket gyártsanak. Tavasszal arról számoltunk be cikkünkben, hogy az Ingka Investment 272 millió dollárt fektet egy 160MW-os napenergia projektbe Oroszországban, ami az első nagyszabású, orosz megújuló energiába történő külföldi beruházás egy nem közüzemi vállalat részéről.

„Mindenki számára elérhetőbbé és megfizethetőbbé akarjuk tenni a fenntartható forrásokból származó energiát” – áll a cég közleményében, amiben azt is hozzáteszik, hogy az IKEA a legnagyobb megújuló energia mozgalmat hozná létre munkatársaival, vásárlóival és partnereivel együttműködve világszerte, hogy közös erővel küzdjenek az éghajlatváltozás ellen.

A háztartásoknak lehetősége lesz nap- és szélerőművekből származó megújuló energiát vásárolni megfizethető áron, a fogyasztásukat pedig egy alkalmazáson keresztül nyomon is követhetik – mondta a svéd IKEA fenntarthatósági vezetője, Jonas Carlehed, aki a Reutersnek azt is elárulta, hogy abban bízik, a jövőben még több piacra kiterjeszthetik a megújuló energia értékesítését.

Az áramot az Ingka Group partnere, az IKEA számára napelemeket is gyártó Svea Solar fogja megvásárolni a Nord Pool skandináv áramtőzsdén, amit aztán felár nélkül értékesítenek tovább, közvetlenül a vásárlóknak. A svéd háztartások a villamos energiáért fix havi díjat, valamint a fogyasztásuk alapján számított összeget fizetik majd.

Az IKEA évek óta költ megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó klímavédelmi törekvéseire, 2019-ben például azt jelentették be, hogy 100 millió euróval támogatják közvetlen beszállítóikat a megújuló energiára való áttérésben, valamint ugyanennyit szánnak erdővédelemre és az újraerdősítésre. Az Ingka Group 2019 óta 2,5 milliárd eurót fektetett nap- és szélenergiába – írja az Architectural Digest nevű lap.

Jelenleg az áruházlánc teljes ökológiai lábnyomának mintegy 20%-át teszi ki a termékeikhez és készülékeikhez kapcsolódó otthoni energiafelhasználás.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.