Szabályozás

Az Északi Áramlat-2 sem mentesül az uniós szabályok alól

NRGreport | 2021.08.26. 04:00

Döntött a német bíróság, az Északi Áramlat-2-re is vonatkoznak az Európai Unió szabályai, melyek a tisztességes verseny biztosítása érdekében megkövetelik, hogy a vezetékek tulajdonosai különbözzenek az azokban áramló gáz szállítóitól – számolt be szerdán a Reuters.

Düsseldorfi Felsőbb Regionális Bíróság elutasította a Gazprom által támogatott, Oroszországból Németországba a Balti-tenger alatt gázt szállító projekt üzemeltetői által tavaly benyújtott keresetet, akik azzal érveltek, hogy a szabályok diszkriminatívak. A döntést nem indokolták azonnal, amely ellen az üzemeltetők még fellebbezhetnek.

A szabály célja a tisztességes piaci verseny biztosítása mellett meggátolni, hogy a vállalatok akadályozhassák a versenytársak infrastruktúrához való hozzáférését. „A Gazprom így kénytelen lesz árverésre bocsájtani a csővezeték-kapacitását, ami tovább késleltetheti majd a szállítást” – tette hozzá a Refinitiv gázipari elemzője.

Az Északi Áramlat-2 üzemeltetői szerint a 2019-ben éppen azért módosították a szabályokat, hogy ezzel megtorpedózzák a vezetéket. A 11 milliárd dolláros projekt régóta politikai vita tárgya, számos európai ország, valamint az Egyesült Államok is ellenezte, ám Washington végül májusban lemondott a szankciókról. Nemrég Ukrajna, az Egyesült Államok és Németország energiaügyi miniszterei ültek össze, hogy megtárgyalják, mi lesz Ukrajna jövője, ha befejeződik a gázvezeték építése.

Több kormány úgy véli, hogy a projekt valódi célja az Európai Unió orosz gáztól való függésének növelése. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a német bíróság döntése után is azt hangoztatta, hogy az Északi Áramlat 2-vel megerősíthető az európai energiabiztonság, és tisztán kereskedelmi érdekek húzódnak mögötte.

A Gazprom igazgatótanácsának elnöke, Viktor Zubkov korábban azt mondta, a gázvezeték építése még idén befejeződhet. A szabályok miatt az Északi Áramlat-2 további időbe és pénzbe fog kerülni, ugyanakkor nem akadályozzák a projekt befejezését.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.