Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Baromfialomból nyert biogáz értékesítésébe kezd a BP

NRGreport | 2021.08.27. 04:00

A BP 15 éves megállapodást kötött CleanBay Renewables környezettechnológiai vállalattal, amelynek keretében baromfi alomból nyert megújuló földgázt (RNG) vásárol, amit azután üzemanyagként értékesít az amerikai közlekedési ágazat számára – számolt be az environmentalleader.com

A londoni központú olaj- és gázipari óriás, augusztusban közzétett új stratégiája szerint, a továbbiakban nem csupán olajcégként hanem egy integrált energiavállalatként definiálja magát, kínálatában pedig egyre nagyobb teret ad a megújuló energiaforrásoknak.

Az új tevékenysége szintén ennek az irányváltásnak a része. A BP által vásárolt RNG-t a CleanBay baromfi alomból állítja elő, pontosabban baromfitrágyát kever vízzel egy zárt rendszerben, egy úgynevezett anaerob emésztőben. A folyamat egyik végterméke a biogáz, melyet RNG-vé alakítanak és jármű üzemanyagként használnak fel. A biogázt annak ellenére, hogy metánt tartalmaz, mégis sokszor a zöld energiák közé sorolják. A WWF azt írja, a fúrással nyert földgázzal összehasonlítva a biogáz egyértelműen fenntarthatóbb megoldás.  

A beszámolója szerint. az Egyesült Államokban például a földgáz mintegy 80%-át egy olyan eljárással nyerik ki, amely során vizet, vegyi anyagokat és homokot juttatnak mélyen a talajba, hogy feltörjék a kőzetformációkat. Ez jelentős károkat okozhat az ökoszisztémákban és a tájban egyaránt. A hulladéklerakók és emésztők hasonló üzemanyagot állítanak elő a fúrással előállított földgáz környezeti terhei nélkül, már létező anyagokat felhasználva, amelyek egyébként hulladékká válnának. Ezért a biogáz egy sokkal kímélőbb megoldásnak tekinthető.  Emellett a metán üzemanyagként való felhasználása nagy mértékben csökkenti annak éghajlatra gyakorolt hatását, mivel CO2-vé alakítja át, amely akár 34-szer kevésbé erős üvegházhatású gáz.

A BP kezdetben Kaliforniában fog üzemanyagot értékesíteni. Ez kedvező a cég számára, mivel az államban az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokra vonatkozó ösztönzőknek köszönhetően nagy a kereslet az megújuló földgáz iránt. Egy amerikai energiaügyi minisztérium tanulmánya szerint a biogázzal működő járművek életciklusuk alapján akár 95%-kal alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást eredményezhetnek, a benzinnel vagy dízellel működő járművekénél.

Kép forrása: unsplash.com

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.