Mobilitás

Gyönyörű lett a frissen retusált ikonikus Ikarus busz

NRGreport | 2021.08.29. 19:20

50 millióba került a felújítása az eredetileg 1973-ban gyártott Faros Ikarusnak, amely a Közlekedési Múzeum gyűjteménybővítési és restuarálási programjának jóvoltából került megmentésre az Északi Járműjavítóban. A Farost a nyár utolsó hétvégéjén lehetett megtekinteni a a Múzeum időszaki kiállítása mellett megrendezett Ikarus minifesztiválon.

A faros Ikarus a nemzeti ipar- és közlekedéstörténet egyik szimbóluma, a hazai formatervezés egyik kiemelt darabja. Az autóbuszt a múzeum egy méhészetből mentette meg, a restaurálásnak köszönhetően visszanyerte eredeti állapotát, üzemképességét, illetve az oldtimer minősítést is megkapta, így nemcsak múzeumban állva, kívülről lehet megcsodálni, hanem akár nosztalgiamenetekre is alkalmas.

Ilyen járműparkja a Közlekedési Múzeumnak korábban soha nem volt, most viszont ezzel a felújított járművel megalakult a Közlekedési Múzeum nosztalgiabusz-flottája, amelyet a Faros mellett egy Ikarus 311-es és egy szintén mostanra elkészült Ikarus 211-es alkot. 

A Közlekedési Múzeumnak 2016-ig csupán egy darab Ikarus autóbusza volt, egy 556-os. Az intézmény 2016 óta megkezdett gyűjteményfejlesztési programjának azonban egyik legfontosabb célkitűzése a hazai autóbusz- és vasúti járműgyártás nemzetközileg is jól ismert produktumainak megmentése, több mint egy tucat buszt mentettek már meg az utókor számára és folytatjuk is ezt a munkát.

A most bemutatott, a Közlekedési Múzeum által restaurált Ikarus 66-ost 1973. április 3-án helyezték üzembe a székesfehérvári, 14. számú Volán vállalatnál, az évtized végén a MEZŐGÉP Vállalat egri gyáránál közlekedett, majd 1982-től a Kisegítő Foglalkoztató Iskola és Nevelőotthon autóbuszaként szolgált, egészen 1983. március 16-i forgalomból való kivonásáig. Ezt követően a Farost egy méhész használta. Az oldalán a kaptárak felhelyezésére alkalmas pontokat alakítottak ki, valamint kiszerelték a jármű üléseit is. Szerencsére a jármű lényegesebb fődarabjai, így motorja, a váltója, illetve a teljes műszerfali egysége azonban épségben maradtak, így látszólagos rossz állapota ellenére a múzeumi szempontoknak megfelelően jól restaurálható volt – áll Vitézy Dávid facebook bejegyzésében.

A kormány május 31-i határozatában összesen 6 milliárd 674 millió forinttal támogatta a Közlekedési Múzeum gyűjteményének restaurálását, a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentésének öt éven át tartó programját. A műtárgyak az új Közlekedési Múzeum kiállításában, illetve egyes darabok a most megalapozott nosztalgia flottájában lelik el végleges otthonukat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.