Trading

Megállapodás született a Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlás részleteiről

NRGreport | 2021.08.31. 12:00

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hétfőn Szentpéterváron megbeszélést folytatott Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével. A megbeszélés során megegyeztek az Oroszországtól való újabb, hosszú távú gázvásárlás minden részletéről – számolt be az MTI.

"Minden kérdésben megállapodtunk, arra kezet fogtunk, így már csak a megállapodás szövegezése van hátra. Erre szeptemberben sor kerül, és szeptember végéig a hosszú távú gázvásárlási szerződésünk aláírásra kerül" – mondta Szijjártó.

A megállapodás szerint a gázszállítás október elsejétől indul meg Magyarország irányába és tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól. Tíz év után a vásárolt mennyiség módosítható, adott esetben csökkentésre is lehetőséget ad.

A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. A gázt két útvonalon szállítja Magyarországra a Gazprom: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

 

Kép forrása: FGSZ

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.