Innováció

5 millió embernek adna otthont a világ legfenntarthatóbb városa

NRGreport | 2021.09.02. 16:54

Egy volt Walmart-vezető a "világ legfenntarthatóbb városát" akarja felépíteni: Bjarke Ingels dán építész egy olyan várost tervez, amely a semmiből épül majd egy 150 000 hektáros, lakatlan sivatagi területen az Egyesült Államok nyugati részén.

A város nevét, Telosa, Ingels BIG nevű cége szeptember 1-én jelentette be a Twitteren. Az építkezés Marc Lore vállalkozó elképzelését valósítja majd meg, akinek célja, hogy a kihasználatlan területeket valami virágzó utópiához közeli dologgá alakítsa.

"Víziónk egy olyan új város létrehozása Amerikában, amely globálisan is példát mutat a városi életmódra és követendő mintául szolgál a jövő generációi számára" – olvasható a Telosa közleményében.

A helyi közösség tulajdonában lévő város

Marc Lore az Amazon egykori dolgozója, a Walmart vezérigazgatója, és a Diapers.com alapítójaként is ismert. Legújabb projektjei rendkívül legambiciózusak, ezért a "Worldcraft" koncepciójáról ismert dán építész, Bjarke Ingels szakértelmét vette igénybe, aki olyan épületeket tervezett, mint a dán Tengerészeti Múzeum vagy a kopenhilli hulladékhasznosító sípálya.

Telosa városának honlapján Lore azt írja, hogy a terület lényegében egy kopár sivatagból egy milliárdokat érő modern várossá válhat.

Ez még több kérdést vetett Lore-ban és azon gondolkodott, mi lenne, ha ez a föld egy közösségi alapítvány tulajdonában lenne vagy ha a földterületet, annak felértékelődését követően visszaadnánk a közösségnek?

A Telosa pontos helyéről még nem született döntés, bár a lehetséges építési helyszínek között szerepel Nevada és Idaho egyes részei. Lore és Ingels azt tervezi, hogy 2030-ra 50 000 lakos befogadására alkalmas várost épít, és hosszú távú tervek szerint a következő négy évtizedben a város lakossága 5 millióra nőhet.

A világ legfenntarthatóbb városa

Mivel az építkezés során a fenntarthatóság lesz a fókuszban, környezetbarát építőanyagokat és eljárásokat fognak használni. Lore szerint a semmiből való felépítés lehetővé teszi, hogy a város a világ legfenntarthatóbb városa legyen, s bár Lore és Ingels még nem részletezte, hogy milyen eljárásokat fognak használni, de a 3D nyomtatott beton használata, valamint a Drezdai Műszaki Egyetem szénbetonszerkezetei egyaránt 50 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, vagyis ezek némiképp referenciapontot jelenthetnek a Telosa építése során.

A város a kerékpárosok és a gyalogosok figyelembevételével épül majd, és a lassan haladó autók biztonságosan osztoznak meg az utcán az emberekkel és a természettel. A város honlapján található koncepcióképeken repülő taxik is láthatóak, amelyek az égbolton repkednek, illetve feltűnik egy-egy futurisztikus egysínű siklóvasút is, amelyek az épületek között száguldoznak.

Végül fontos még, hogy a város a „befogadás és a nyitottság” elvei alapján épül majd. Bár a projekt hihetetlenül ambiciózus, alkotói szerint nem próbálnak utópiát létrehozni, inkább céljuk, hogy valami reálisat érjenek el. Azt állítják, hogy az általuk idealizált társadalom tökéletesen elérhető és szükséges egy olyan világban, amely az éghajlatváltozás pusztítása ellen küzd.

forrás, fotók: twitter

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.