Rezsi

Ezeket az energiahatékony újításokat vezesse be az otthonában, ha csökkentene a rezsin

Stuth-Nagy Niki | 2021.09.02. 08:53

Egy kis pénz- és időráfordítással olyan berendezéseket cserélhetünk ki a lakásban, ami nagyon gyorsan vissza tudja hozni az árát. Az alábbiakra érdemes figyelni, ha hosszú távon energiahatékonyabbak, környezettudatosabbak, és pénztárcabarátok szeretnénk lenni az otthonunkban – akkor is, ha éppen nem tudunk minden berendezést cserélni.

A háztartási gépek megjelenése a múlt század igazi újítása volt, segítve a napi munkánkat és időt takarítva meg a mindennapokban. Ma már nemcsak a hatékonyság, hanem a környezettudatosság is fontos szempont, ha ilyen eszközt vásárolunk – és akkor is, ha csak energiahatékonnyá szeretnénk tenni az otthonunkat. Ha beruháznánk egy újabb példányra, vagy éppen költözés előtt állunk, esetleg csak környezettudatosabban szeretnénk használni a már meglévő eszközöket, az alábbiakat érdemes megfontolni.

Mosógép

A háztartási gépek közül a mosógép az, amely a legtöbb energiát használja el, így nem csoda, ha a legnagyobb környezeti lábnyommal is rendelkezik. Ha régi típusú mosógépe van, érdemes lehet lecserélni, ha pedig újabb, de még mindig szeretnénk javítani a felhasználáson, akkor moshatunk alacsonyabb hőfokon (tíz Celsius-foknyi különbség nem sokat számít, ha a tisztaságról van szó), ez már akár le is felezheti a felhasznált energiamennyiséget. Az újabb típusú gépeken vannak economy, azaz energiatakarékos mosóprogramok is, amelyek hosszabbak ugyan, de sokat spórolnak a pénztárcának!

LCD tévé és monitor

Ritka már az, ha valakinél nem LCD tévé van otthon, ami nem is csoda: a képminőségen túl kevesebb energiát is használnak, mint a régi katódsugaras tévék, vagy a plazmatévék. Ha teheti, vásároljon ilyet, amikor tévé után nézelődik, mivel több méretben és specifikációban kaphatók, sokkal jobban az igényeinkre is szabhatók.

Hűtőszekrény

Mivel a hűtő az év 365 napján 24 órában megy, és csak akkor kapcsoljuk ki, ha leengedjük, nagyon sok energiát fogyaszt. Ezért nem mindegy, hogy milyet választunk belőle, és az sem, hogy hogyan használjuk. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy jó minőségű hűtőt vegyünk, hogy ne kelljen sokat költeni a javításra, és arra is, hogy ne hagyjuk sokat nyitva az ajtaját, ne hűtsük túl benne az ételeket, és hogy megfelelő módon pakoljunk bele, hogy a legtöbbet hozhassuk ki belőle. Használjuk az energiatakarékos funkciót, vagy állítsuk a termosztátot a hűtőtérben 5-6 fokra, a fagyasztótérben pedig -18 fokra! Ezeken az értékeken a legoptimálisabb az ételek tárolása és a hűtők energiafogyasztása is.

LED lámpák

A LED izzóknak már alapvető felszerelésnek kellene lenniük az otthonokban – sokkal tovább bírják, mint a hagyományos izzók, kevesebb hő veszik el a használatuk közben, és energiatakarékosabbak is, mint a régebbi társaik. A LED-nek igen hosszú az élettartama, 35 000-50 000 órára becsülik, ami a hanyatló időszakát figyelembe véve meg is nyúlhat, ezzel szemben a fénycsövek használattól függően 8 000 órát bírnak. Ráadásul tudjuk szabályozni a fényerősségüket is néhány esetben, ami megint csak nagyon energiatakarékos lehet.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#energiahatékonyság   #rezsi  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.