Fenntarthatóság

Madagaszkáron az első olyan éhínség tombol, amit egy az egyben az ember okozta klímaváltozás

Stuth-Nagy Niki | 2021.09.03. 10:05

Először jegyeztek fel olyan humanitárius katasztrófát a bolygón, amit egy az egyben az ember okozta klímaváltozás hatásához köthetünk. A hasonló eseményeket korábban kártevőkhöz, természeti csapásokhoz, konfliktusokhoz, rossz gazdálkodási vagy politikai döntésekhez kötötték.

Fontos, de nagyon szomorú mérföldkövet ért el a nyáron Madagaszkár: először sújtja olyan éhínség a szigetországot, ami közvetlenül az ember okozta klímaváltozás hatásaiként írható fel. Madagaszkáron korábban is voltak pusztító éhínségek, azok azonban általában kártevőkhöz, hirtelen jelentkező (de részben szintén a klímaváltozáshoz köthető) időjárási jelenségekhez, illetve konfliktusokhoz voltak köthetők. Az sem volt ritka az országban, ha rossz gazdálkodási vagy politikai döntéseket hoztak a helyiek, és emiatt alakult ki az élelemhiány.

Az ENSZ és más szervezetek szerint azonban ez az első alkalom, amikor egy éhínséget kizárólag az ember okozta klímaváltozás idézett elő. A probléma nem most alakult ki, de most kötötték hozzá a globális felmelegedéshez: a szigetországot négy éven át szélsőségesen kevés csapadék sújtotta, emiatt pedig jó ideje éhínség tapasztalható. A legrosszabb helyzet jelenleg a sziget déli, Grand Sud nevű régiójában van, a térségben jelenleg 1,14 millióan élnek élelmiszer-bizonytalanságban. Az ENSZ becslése alapján a legsúlyosabb, 5-ös kategóriájú körülmények októberre 28 ezer embert érintenek majd. 110 ezer gyermekre az alultápláltság és a fejlődés visszafordíthatatlan károsodása várhat.

A szakértők a mostani állapotot azért kötik az ember okozta klímaváltozáshoz, mert a korábban tapasztalt problémák egyike sem áll fenn. Sem természeti csapás, sem politikai vagy gazdasági problémák nem zavarják a megfelelő élelmiszerellátást – csak a csapadék hiánya az, ami az éhínséghez vezet. David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának főigazgatója elmondta: az éhezés nem valamilyen háború vagy konfliktus, hanem az ember okozta klímaváltozás számlájára írható.

De mi történik pontosan Madagaszkáron? Az ország déli, az éhínségtől most kifejezetten sújtott részén a mezőgazdaság alapját hosszú időn át a megbízható monszuneső jelentette. A klímaváltozás miatt azonban az időjárási minták most átrendeződnek, és drasztikusan csökkent a csapadék mennyisége. Az egymást követő száraz évek hatása egyértelműen látszik a termésmennyiség alakulásán is. Az élelemhiány miatt sok család extrém módszerekhez folyamodik, és nyers kaktuszgyümölcsökön, leveleken és sáskákon él, méghozzá hónapok óta.

Shelley Thakra, a Világélelmezési Program (World Food Programme, WFP) szóvivője elmondta: a január és március között alultápláltsággal kezelésre szoruló gyerekek száma megnégyszereződött az ötéves átlaghoz képest. A helyzet pedig ennél csak rosszabb lesz, legalább is a szakértő szerint biztosan: a következő ültetési időszak kevesebb, mint két hónap múlva lesz, és az élelmiszertermeléshez vonatkozó előrejelzések nem kecsegtetnek sok jóval. A földet homok borítja, nincs víz és nagyon kicsi az eső esélye.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.