Mobilitás

Végre elindult a szennyező teher és utasszállító hajók zöldítése

Benedek Attila | 2021.09.03. 04:00

Első pillantásra a zöldek és törvényhozók csak az autókat vették célba, de szerencsére a legnagyobb kibocsátók is a célkeresztbe kerültek. Mikor kerülnek sorra szénerőművek?

A környezetvédelmi intézkedések között találni időnként furcsa döntéseket, ilyen például a német atomerőművek bezárása. Emiatt maradnak a náluk jóval jobban szennyező szénerőművek. A másik furcsa és szintén politikai szagú döntés, hogy az európai autóipart nem kicsi politikai kényszerrel átállítják az elektromos hajtásra. Miközben a zöld technológiával előállított e-üzemanyagokat, a hidrogén hajtást és több más lehetőséget teljesen kizárnak. És ott van még a mesterségesen gerjesztett autóellenesség, ami szintén politikai hátterű és eszetlen dolog.

A józanabb autósok egyik fő visszavágási fegyvere az volt, hogy bezzeg a hajózási társaságok irodái előtt vagy a kikötőkben sose látni tiltakozókat. És erről szóló riportokat a híradókban, amiben a megtestesült gonosznak állítanák be a hajókat üzemeltető cégeket. Szerencsére a világ változik, és 2020. január elsejével, ezen a területen is pozitív irányban alakultak a dolgok. Az irány jó, de azért akadnak kibúvók.

Arányok

Nem véletlen, hogy megregulázzák a tengerjáró hajókat, bele értve a teher és az utasszállítókat is. A számok, amiket produkálnak a kibocsátás terén, az elég meredek. Ez teljesen megérthető, ha a méreteket és a hajtóanyagokat nézzük. A hajók nagy részében óriási, általában kétütemű, turbófeltöltéssel ellátott dízel motorokat használnak. A méretekről sokat elmond, hogy ezek sokszor családi ház méretű, hatalmas monstrumok.
Az üzemanyag, amivel táplálják őket, nem a dízel autókba szánt gázolaj, hanem a kőolaj lepárlás vége felé keletkezett, a kátrány és társai fölött lévő folyadék.
Az említett két tényező és a hatalmas fogyasztás ellenére, az egy tonnára eső fuvarköltség még mindig elég jó.                   

A szennyezés

Nem véletlenül dörgölték a zöldek orra alá, hogy a hajós társaságoknál kellene inkább tüntetniük.  

 

Képek forrása: elektromosyacht.hu

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.