Fenntarthatóság

Ezek a változtatások mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy elérjük a nettó nulla kibocsátást

NRGreport | 2021.09.07. 08:47

Az IPCC legfrissebb jelentése szerint muszáj 2050-ig elérnünk a nettó nulla kibocsátást, ha nem akarjuk, hogy klímakatasztrófa következzen be. Az alábbi viselkedésbeli változtatások nélkül azonban esélyünk sincs a sikerre.

A Tony Blair Globális Változásért Intézet (Tony Blair Institute for Global Change) jelentéséből kiderül: viszonylag kevés, alapvető életmódbeli változtatás sokat segíthet abban, hogy 2050-re tényleg globálisan elérjük a nettó nulla károsanyag-kibocsátást – ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célokat elérjük. Az IPCC legfrissebb jelentése szerint még akár a 1,5 Celsius-fokos melegedés elérésére is lehet esélyünk, csakhogy ahhoz tényleg a legszigorúbban kellene vennünk a kibocsátáscsökkentést is. Az intézet Nagy-Britannia sajátosságait vette alapul, de mindannyian tanulhatunk belőle – főleg arról, hogy az átlagember szokásbeli változtatásai nélkül nem igazán lehet elérni a megfelelő szintet.

Bár kétségtelen, hogy a gazdaság legnagyobb szereplői és a felső tízezer a felelős a kibocsátások nagy részéért, a mindennapi tevékenységünkkel is tehetünk azért, hogy elinduljunk a helyes úton. A jelentés szerint az Egyesült Királyságban 2019 előtt csakis olyan környezetvédelmi intézkedések zajlottak, amelyek nem jártak a lakók viselkedésének megváltoztatásával – azaz minimális kényelmetlenséggel sem jártak a briteknek. A brit áramtermelés modernizálása és dekarbonizálása jelentette a kibocsátáscsökkenés 87 százalékát. A jelentés szerint azonban a következő 15 évben életmódbeli változásokra is szükség lesz ahhoz, hogy elérjék a targeteket.

2020 és 2035 között például ez olyannyira igaz, hogy a kibocsátáscsökkenés 59 százalékáért a mindennapi rutin megváltoztatását kell felelőssé tenni. A maradék 49 százaléknak kell csak a technológiai innovációról szólnia. A viselkedésbeli változások közé tartozik például a kereskedelmi repülés gyakoriságának csökkentése: legalább 6 százalékkal csökkenteni kell azt a távolságot, amit repülővel teszünk meg, de az autók 60 százalékát is elektromosra kell cserélni 2035-ig.

Az élelmiszeripar sem menekülhet: a briteknek a húsfogyasztásukat 20 százalékkal csökkenteniük kell a határidőig, 2050-ig pedig további 15 százalékkal vissza kell fogniuk azt, és át kell állniuk növényalapú táplálkozásra. A háztartások fűtőrendszerét is modernizálni kell, alacsony szénkibocsátású megoldásokat kell bevezetni legalább az otthonok 40 százalékában, a hulladéktermelés nagy részét pedig vissza kéne szorítani. A következő 14 évben egy átlagos britnek 37 százalékkal kevesebb szemetet kellene gyártania otthon. Ez a szakértők szerint az újrahasznosítással és a kevesebb csomagolóanyag használatával elérhető.

 A szakértők felhívták a figyelmet: nem drasztikusan kell megváltoztatni az életünket, hanem minden területét egy kicsit. Az például megvalósíthatatlan lenne, hogy azt mondjuk mindenkinek: mostantól tilos a kereskedelmi repülés, de a 6 százalékos csökkentés mindenkinek bele kell, hogy férjen egy egészségesebb, enyhébb klímaváltozástól sújtott bolygóért.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.