Fenntarthatóság

Demencia ellen is hordanunk kellene a maszkot

Stuth-Nagy Niki | 2021.09.10. 09:21

Nemcsak a koronavírus-járvány idején lehet hasznos a maszk – friss kutatások szerint akár a demencia megelőzésében is segíthet, kiszűri ugyanis a káros légszennyezést.

A koronavírus-járvány miatt lassan hozzászokunk ahhoz, hogy időnként maszkot viselünk – bár elég sokan ellenzik itthon a dolgot, a keleti országokban például bevett szokás, hogy – influenzaszezonban főleg, de egyébként is – az utcán maszkban járnak az emberek. Ez több előnnyel járhat, mint hátránnyal, ezt bizonyítja egy friss kutatás is: a maszkhordás például a demencia kockázatát is csökkentheti.

A demencia egy nagyon összetett betegség, kialakulásáról még mindig nem sokat tudunk. Azzal azonban tisztában vagyunk, hogy vannak hajlamosító tényezők, ilyen például a stressz, friss kutatások szerint a zajszennyezés, az egészségtelen életmód, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a cigarettázás. A Washingtoni Egyetem kutatói friss tanulmányukban arra figyelmeztetnek, hogy köbméterenként egyetlen mikrogrammnyi légszennyezés megnöveli az agyi betegségek kockázatát. Például egy bevásárlóközpont mellett élni egy parkhoz képest 16 százalékkal magasabb esélyt jelent a demenciára.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a hosszú távú légszennyezés veszélyes lehet az egészségre, és a tüdőt és a szívet érintő betegségekhez vezethet. A legtöbb kutatás a levegőszennyezés egyik összetevőjére összpontosított, amelyet finom részecskéknek, szálló pornak vagy PM 2,5-nek szoktak hívni – ezek apró részecskék, amelyek 40-szer kisebbek, mint az emberi hajszál.

Az új kutatásban az egyetem szakértői Seattle-ben vizsgálódtak, és olyan kutatásokat néztek át, amelyek az 1970-es és 1990-es években készültek, és magasabb demenciakockázatot vizsgáltak. Miután a vizsgált területeken egy demenciában szenvedő beteget azonosítottak, a kutatók összehasonlították az alanyok átlagos szennyeződési kitettségét, egészen addig, amíg a diagnózis meg nem történt. Például, ha egy személynél 72 éves korában demenciát diagnosztizáltak, a kutatók összehasonlították a többi résztvevő szennyezésének kitettségét az az előtti évtizedekben.

A kutatás eredménye az lett, hogy már egy köbméterre jutó egy mikrogrammnyi szennyezés is 16 százalékkal megtolja a demencia kialakulásának esélyét. Hasonló összefüggést találtak a demencia egyik altípusára, az Alzheimer-kórra.

„Tudjuk, hogy a demencia hosszú időn keresztül fejlődik ki” – mondja Rachel Shaffer, a kutatást végző egyik szakember. „Évekbe, sőt, évtizedekbe telik, mire kialakul a már észrevehető állapot, ezért nagyon fontos, hogy hosszú ideig tudjuk vizsgálni a légszennyezettségnek való kitettséget. Mi képesek voltunk 40 évet felölelni, ami nagyon nagy eredmény.”

A szakértők szerint az átlagember is tud tenni a légszennyezés ellen: a maszkviselés például tud számítani, hiszen a szennyeződés egy részét legalább kiszűri, így kevesebb PM 2,5-es jut el a tüdőig, és a szervezet egyéb területeire. Így már a maszkviseléssel is csökkenthető a demencia kockázata.

  Stuth-Nagy Niki
Címkék
#demencia   #légszennyezés   #maszk  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.