Rezsi

Hamarosan az USA elektromosságának majdnem felét a napenergia adhatja

Stuth-Nagy Niki | 2021.09.15. 09:48

Egy friss kutatás szerint az Egyesült Államokban a napenergiában nagy remények vannak: 2035-re akár az USA elektromosságának 40 százalékát is adhatja.

Az Egyesült Államokra a Trump-kormány során rendesen rájárt a rúd, ami a megújuló energia felhasználását jelenti – bár az új elnök igyekszik visszakormányozni az országot a környezetbarát intézkedések felé, a megújulók még mindig csupán az USA energiaellátásának 12 százalékát fedik le. Egy friss kutatás szerint azonban ez lehetne sokkal több is: 2035-re a napenergia például adhatná az amerikaiak áramfelhasználásának 40 százalékát is.

A kutatást az energiaügyi minisztérium készítette, és kiderült belőle, hogy 2035-ig megtízszerezhető lenne a napenergia felhasználása az országban. Az eredmények szerint a legjobb mégis az, hogy ez nem jelentene többletköltségeket a felhasználóknak.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter elmondta, hogy a napenergia a leggyorsabban fejlődő és legolcsóbb megoldás, képes lenne 2035-ben minden amerikai háztartásban biztosítani az energiát, ráadásul 1,5 millió új munkahelyet tudna teremteni.

Az egyetlen hátránya az, hogy a szabályozási rendszert teljesen át kellene írni, és az infrastruktúrát is átalakítani, az Államoknak pedig a 2020-as 15 gigawattos szolárkapacitását 2035-re 1000 gigawatra kellene emelnie. Ez azért is lenne nehéz, mert a 2020-as értékek is már rekordkapacitást jelentettek a jelenlegi körülmények szerint.

A kutatás szerint azonban megérné a váltás, ugyanis 2050-re már odáig eljuthatnak a technológiával, hogy az Államokban minden lakó- és kereskedelmi épület áramellátását tudja biztosítani a napenergia. Ha mindezt kombinálják más megújulókkal, például víz-, geotermikus és szélenergiával, akár az egész Egyesült Államok zöld energiáról működhetne.

Ez nagyon jó hír Joe Biden számára, hiszen megfogadta, hogy 2035-ig az amerikai energiarendszer 80 százalékát dekarbonizálja, és 2050-re teljesen nettó nullára csökkenti a szénfelhasználást.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.