Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A következő két évtizedben is szükség lesz földgáztüzelésű erőművekre

NRGreport | 2021.09.16. 07:15

A MEKH szerint a megújulók ingadozó teljesítményének kiegyensúlyozásához a következő két évtizedben is szükség lesz a földgáztüzelésű erőművekre, ám azoknak meg kell felelniük a fenntarthatósági és klímapolitikai feltételeknek.

A gázerőművek jövőjéről Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese nyilatkozott így, a GasNaturally – 10 éve alakult brüsszeli székhelyű szervezet mely olyan neves földgázipari szervezeteket foglal magában, mint az EUROGAS, az Olaj- és Gázkitermelők Nemzetközi Egyesülete vagy a Nemzetközi Gáz Unió – vezetőivel folytatott tárgyalás után.

A közelmúltban elfogadott európai uniós jogszabályok üvegházhatást okozó gázkibocsátásra vonatkozó szigorú kritériumait a földgáztüzelésű erőművek nem tudják teljesíteni egyik napról a másikra, így az átállást fokozatosan kell bevezetni. Az átálláshoz a GasNaturally javaslatcsomagot dolgozott ki, melyről az egyeztetésen szintén szó esett.

A javaslatcsomaggal kapcsolatban Ságvári Pál kifejtette, az ellátásbiztonságot jelentő földgáztüzelésű erőművekre a következő évtizedekben is szükség lesz, különösen a megújuló, többségében időjárásfüggő szél- és naperőművek rendszerbe állítása miatt jelentkező hálózati és rendszer-egyensúlytalanságok kompenzálásához.

A földgázt és a földgáztüzelésű villamosenergia-termelést Ságvári szerint ezért egyfajta áthidaló technológiaként tekinthetjük, ami alapvető fontosságú a megújulók rendszerbe illesztéséhez, és a klímaátmenet megvalósításához. Továbbá azt is hangsúlyozta, a fokozatosan szigorodó követelmények a biztonságos átálláshoz szükséges megfelelő időkeretről is tájékoztatnak, emellett ösztönzőleg hathatnak a földgáz erőművekre vonatkozó változtatások bevezetéséhez.

Az elnökhelyettes szintén elmondta, a földgáztüzelésű erőművek jelentős szerepet töltenek be a magyar villamosenergia-rendszerben. Magyarországon a megtermelt villamos energia tekintetében a második helyen állt a földgáz 2020-ban.

A MEKH elnökhelyettese rámutatott, az erőművek egy része életciklusa végéhez közeledik, így különösen fontos, hogy legyen elég rugalmas kapacitás, ami részt vesz az évtized végéig várhatóan háromszorosára növekedő naperőművi termelés kiegyensúlyozásában. Az energiahivatal ezért kiemelt feladatának tekinti a rugalmas források – így az energiatárolás vagy a keresletoldali részvétel – bevonását elősegítő szabályozási keret kialakítását és fejlesztését.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.