NRGreport
Menü

Saját magunkat mérgezzük a beltéri levegővel

Fenntarthatóság | Stuth-Nagy Niki | 2021-09-18 07:55

A légszennyezés nemcsak külső helyszíneken támad, hanem beltéren is komoly problémákat okoz. Egy friss tanulmány szerint például soha el nem tűnő mérgek szállingózhatnak a szobáinkban.

A legtöbb kutatás, ami a légszennyezéssel foglalkozik, a kinti légminőségre koncentrál. Az ipari levegőszennyezés, az autók által kibocsátott mérgek, a szmog valóban nagyon egészségtelen, és hosszú távon súlyos egészségügyi következményei lehetnek, a beltéri légszennyezést sem szabad elbagatellizálni. Az Environmental Science & Technology Letters tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a belterek levegője tele lehet úgynevezett perfluor-alkil anyagokkal (PFA-k), amelyek nagyon károsak az egészségre.

A perfluor-alkil anyagok (PFA-k) nagy családja több ezer mesterségesen előállított vegyi anyagot foglal magában, amelyeket a társadalom széles körben használ, és amelyek már a környezetben is jelen vannak. A PFA-k szén-fluor kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb kémiai kötés a szerves kémiában. Ez azt jelenti, hogy mind a használat során, mind a környezetbe kerülve ellenállók a lebomlással szemben. A környezetbe jutó PFA-k többnyire könnyen szállítódnak nagy távolságra a kibocsátás helyétől. A PFA-k számos kóros egészségügyi állapothoz is kapcsolódik, beleértve a rákot, a májbetegséget és a születési rendellenességeket.

Ez az ellenállóképességük miatt van velük probléma: amerikai kutatók kimutatták, hogy a beltéri helyiségekben, a munkahelyeken, otthonokban az egészségügyi határérték szerinti szinthez magas a PFA-k szintje. Néhány helyen még meg is haladták a kinti mennyiséget – például egy ruházati bolt járt így, és egy PFA-kkal kezelt szőnyegeket áruló üzlet is.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy a beltéri levegő, beleértve a szálló port is, egy másik forrása lehet a potenciálisan káros, nem lebomló vegyi anyagoknak. Valójában a PFA-kkal kezelt szőnyegekkel rendelkező otthonokban vagy iskolákban élő gyermekek számára a belélegzés még problémásabb lehet, mint a szálló pornak való kitettség, a szervezeten belül ugyanis a PFA-k képesek átalakulni még károsabb vegyületekké” – írta egy sajtóközleményben Rainer Lohmann, a tanulmány egyik szerzője.

A szakértők szerint a PFA-k a beltéri helyiségekbe bevitt termékekről kerülnek a levegőbe, és ha egyszer ott vannak, nagyon nehéz tőlük megszabadulni. Azt is megjegyezték, hogy egészen addig, amíg bárhol használják a PFA-kat, főleg olyan termékeknél, amelyeket beltérre szánnak, nem fogunk tudni megszabadulni tőle, és hosszú távon folyamatosan mérgezzük magunkat vele. „A lehető leghamarabb le kell állnunk a használatával” – tették hozzá.

Stuth-Nagy Niki | Forrás: Study Finds