Vállalatok

Romániában is piacra lépett a MOL a gumibitumen technológiával

NRGreport | 2021.09.19. 03:00

A tatárföldi terjeszkedés után gumibitumenes tesztutat épít Romániában a MOL helyi partnerével. 

A MOL partnere, a Frasinul csoporthoz tartozó Transilvania Grand Construct nemrég kezdte meg a tesztút építését, melyhez a hazai vállalat 75 tonna gumibitument biztosított – számolt be a MOL a LinkedIn oldalán. Az útépítés műszaki felügyeletét a cégcsoport hazai partnere, a TPA és a MOL Downstream K+F látja el. Az útszakasz megépítéséhez szükséges engedélyek megadásával a román hatóságok is támogatták a projektet.

 A gumibitumen technológia (ami a MOL és a Pannon Egyetem közös szabadalma) a hulladéknak minősített gumiabroncsok újrahasznosításán alapul. A gumibitumennel tartósabb aszfaltutak építhetők, mivel ezek nagyobb terhelhetőségűek, alacsonyabb a fenntartási költségük és ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben. Az így készült utakon a kátyúképződés is csak minimális mértékben tapasztalható. A román piaci nyitás kapcsán a MOL hangsúlyozta, a körforgásos gazdaság beindításában nagy szerepet szánnak a technológiának, ami egyébként a vállalat frissített 2030+ stratégiájába is illeszkedik.

A MOL itthon a pesti alsó rakparton is épített gumibitumenes utat és most Beszterce-Naszód megyei Szamoskócs közelében, Romániában vetik be a szabadalmat nyert technológiát. 2021 júliusában jelentette emellett a cégcsoport, hogy a Tatnyefttel közösen gumibitumen gyárat építenek Tatárföldön. A beruházásnak a Tatnyeft TANECO finomítója ad ottont, az üzem tervezett kapacitása évi 20 000 tonna lesz.

A tatárföldi üzemben és a régió jövőbeni beruházásainál a zalaegerszegi finomítónál már kipróbált gumibitumen technológiáját fogják alkalmazni, a működéshez szükséges tudást és szakértelmet a MOL licenszként biztosítja. Az alapbitument és a gumiőrleményt a TANECO, a speciális MOL LUB gyártott modifikátort a MOL fogja biztosítani.

 

Fotó forrása: MOL Group LinkedIn

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.