Fenntarthatóság

2025-ig országszerte 1100 elektromos buszt ígér az ITM tulajdonában álló cég

NRGreport | 2021.09.20. 03:00

Országszerte legalább 1100 elektromos busz áll forgalomba 2022-től 2025-ig a Zöld Busz Program 180 milliárd forintos keretéből, a beszerzések hozzájárulnak Magyarország 2050-ig kitűzött karbonsemlegességi céljaihoz – írja az MTI.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2019-ben fogadták el a Zöld Busz Programot, amelynek keretében a kormány tíz éven keresztül támogatja az alacsony és nulla kibocsátású járművek forgalomba állítását. A programba a 25 ezer főnél népesebb települések jelentkezhetnek, a kezdeményezés tavaly kezdetét is vette, több városban, köztük Nyíregyházán és Debrecenben is ingyenesen ki lehetett próbálni az új elektromos buszokat.

A közlekedési szektor kibocsátásának csökkentése jelentős szerepet játszik Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak elérésében, hiszen ez az ágazat felelős hazánk összes károsanyag kibocsátásának közel 20 százalékáért.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kizárólagos tulajdonában álló Humba Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. nemrég bejelentette, hogy szeptembertől kezdve koordinálják a programot, amellyel 1100 elektromos busz állhat forgalomba 2022-től 2025-ig a Zöld Busz Program 180 milliárd forintos keretéből. Az új buszok mellett nyilvános rendezvények sorozatával hívják majd föl a figyelmet az elektromos járművek előnyeire, valamint a Humba Junior Gokart Challenge családi napjain mutatják be a hibrid és elektromos technológiákat, közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi ismeretterjesztéssel párosítva.

A társaság együttműködik Steiner Attilával, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárral, aki elmondta, hogy az új járművek mostani áron csaknem 35 milliárd forintnyi üzemanyagköltség megtakarítást, és 70 ezer tonna szén-dioxiddal kisebb terhelést jelentenének a dízelbuszokhoz képest. Hozzátette, hogy belföldön összesen körülbelül 8500 busz van forgalomban, ebből mintegy 2900 ezer a helyi, városi közlekedésben vesz részt, többnyire a megyei jogú városokban és Budapesten. Jelentős részük elöregedett, környezetszennyező, mielőbb cserére szorul – hangsúlyozta Steiner Attila.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.