Szabályozás

Látványos a különbség a hagyományos és az elektromos autók fogyasztása között, hamarosan ezt is feltüntetik a benzinkutak

NRGreport | 2021.09.21. 10:00

Szeptember végétől minden benzinkútnál fel kell tüntetni, hogy az adott üzemanyagfajtából mennyibe kerül 100 kilométernyi út megtétele. Az új, kötelező érvényű rendszer dízel- és benzinhajtású gépjárművek mellett az elektromos autókra is vonatkozik majd– derül ki a Jövő Mobilitása Szövetség szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.

A hónap elején hirdették ki a fajlagos üzemanyag-költségek kötelező összehasonlítását: ennek értelmében szeptember végétől legalább a kútoszlopokon vagy az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység területén fel kell tüntetni, hogy 100 kilométernyi út megtétele a különböző üzemanyagokkal mennyibe kerül. Ennek kiszámításához egy fiktív autó fogyasztását veszik alapul, amit az adott üzemanyag NAV által megadott egységárával felszoroznak.

Az elektromos autók esetében a fajlagos fogyasztást 100 kilométerenként 17,13 kWh-ban határozták meg. A benzinkutak számításai jelentős különbséget mutatnak majd a hagyományos járművekhez képest, ezek szerint ugyanis negyedannyiba kerül elektromos autóval közlekedni.

„A kutakon feltüntetett értékek nagyjából azt fogják majd mutatni, hogy 100 kilométert feleannyi összegből lehet megtenni elektromos autóval, mint dízel- vagy benzines meghajtású kocsival. Ez már egy jelentős különbség, ami még tovább fokozható, hiszen ha valaki otthon tölti az elektromos autóját, akkor akár negyedakkora összegből utazhat a hagyományos gépjárművekhez képest. Ráadásul jóval kényelmesebb megoldás is, hiszen útközben nem kell megállni benzinkutakon” – magyarázta Pukler Gábor, aki környezetvédelmi szempontból is méltatta az elektromos autókat.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.