Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Itt az ősz: 20 millió köbméterre emelkedett a napi gázfogyasztás

NRGreport | 2021.09.23. 08:11

A hűvös idő beköszöntével megugrott a hazai gázfogyasztás: az FGSZ Földgázszállító Zrt. adatai alapján az országos napi gázfelhasználás 20 millió köbméter fölé emelkedhetett a napokban. Ez a fogyasztási szint az idei ősz eddigi legmagasabbja, bár az elmúlt évek értékeihez képest nem számít kiugrónak- írja a portfolio.hu.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. közel valós idejű adatai alapján regisztrált napi gázfelhasználás kedd-szerdán 20 millió köbméter fölé emelkedhetett, ami egyértelműen a fűtési igény erősödésével hozható összefüggésbe.

Bár a hét második felében melegszik az idő, túl sokáig már nem úszhatjuk meg a valódi fűtési szezon beköszöntét. Közben 80 százalék fölé emelkedett a gáztárolók töltöttsége.

Az FGSZ honlapján közölt adatok szerint kedden nap közben már a gáztárolókból is történt kitárolás, valószínűleg nem függetlenül a felhasználói igények emelkedésétől. Ez rendszerint csak október közepétől szokott előfordulni.

A HAZAI GÁZTÁROLÓK FELTÖLTÉSE FOLYAMATOS, A KÉSZLETSZINT PEDIG 5,2 MILLIÁRD KÖBMÉTERRE EMELKEDETT A MEKH LEGFRISSEBB, SZEPTEMBER 15-EI ÁLLAPOTOT TÜKRÖZŐ ADATAI SZERINT.

Ez 300 millió köbméteres növekedés az egy hónappal korábbihoz képest, míg 2020 hasonló időszakában 1 milliárd köbméterrel, körülbelül 20 százalékkal nagyobb volt a töltöttség (2019. szeptember közepén 6,1 milliárd köbméter volt a készletszint). A betárolás tavalyihoz képest némileg visszafogottabb ütemét a magas beszerzési árak magyarázzák.

A 80 százalék fölötti töltöttségi szint azt jelenti, hogy már most is van annyi gáz a tárolókban, amennyiből az ország téli felhasználása bőven fedezhető.

Magyarország teljes téli gázfogyasztása legutóbb a 2007-2008-as télen haladta meg az 5 milliárd köbmétert, és közel 5,5 milliárd köbméter volt. A hazai gázellátásnak ugyanakkor csak egyik forrása a tárolókban raktározott tartalék, emellett folyamatosan rendelkezésre állnak az importkapacitások és a belföldi kitermelés is hozzájárul az igények kielégítéséhez.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.