Fenntarthatóság

Mexikó válhat a karbonsemleges hajózás legnagyobb nyertesévé

NRGreport | 2021.09.27. 04:00

Egy új tanulmány szerint Mexikónak minden adottsága meg van ahhoz, hogy a jövő szén-dioxid-mentes hajózási üzemanyag-központjává váljon.

Bőséges megújuló energia erőforrásainak, kikötőinek forgalmas hajózási útvonalakon való optimális elhelyezkedése és erős kereskedelmi kapcsolatai miatt kiváló CO2-mentes hajózási üzemanyag központtá válhat Mexikó – derül ki a Ricardo és a Környezetvédelmi Alap, P4G Getting to Zero Coalition (a karbonsemleges hajózás kifejlesztése mellett elkötelezett több országra kiterjedő, állami és magánszervezeket tömörítő együttműködés) számára készített tanulmányból.

A tanulmány a mexikói hajózási ágazaton keresztül a szén-dioxid-kibocsátás mentes hajózási üzemanyagok bevezetésének gazdasági és környezeti hatásait vizsgálta.

A környezetkímélőbb hajózási üzemanyagok fejlesztésével és használatával kapcsolatos lehetőségek megismerése, amint korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla, kiemelt fontosságú, hiszen a globális kereskedelem fő szállítási módja a hajózás: az áruforgalom mintegy 90%-a vízen zajlik. A hatalmas üzemanyag-igényű hajók ugyanakkor komoly CO2-terhelést jelentenek a környezetre. Így a mielőbbi átállás meghatározó eleme a károsanyag kibocsátás csökkentésének.

Azonban még az olyan előnyös helyzetben lévő országok is, mint Mexikó, úgy profitálhatnak igazán adottságaikból, ha a kormányok és a hajózási ágazat összehangolt erőfeszítéseket tesz a hatékony éghajlatvédelmi szabályozás érdekében, így felgyorsítva az üzemanyagok és az infrastruktúra biztosítását.

Az üzemanyagokra vonatkozóan a nagy kereskedelmi hajók, például a tartályhajók, konténerszállító- és ömlesztettáru-szállító hajók számára a tanulmány a hidrogént és az ammóniát javasolja meghajtás szempontjából, míg a kisebb hajók, például a kikötőben szolgáló hajók villamosenergiával is elláthatók.

Bár a tanulmány erre már nem tér ki, az ammónián és a hidrogénen kívül, a biogáz is alkalmas energiaforrás lehet. Bizonyos hajózási cégek csakúgy, mint az óceánjáró kirándulóhajókat üzemeltető norvég Hurtigruten társaság ez utóbbit tesztelik.  

 

Kép forrása: pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.