Fenntarthatóság

Jeff Bezos vezekel az űrutazásáért, a környezetvédelembe fektet

Stuth-Nagy Niki | 2021.09.30. 04:00

Rengeteg kritika érte az Amazon alapítóját azért, mert milliomosok űrversenyébe szállt be csak azért, hogy maga is elhagyhassa a Föld atmoszféráját. Most dollármilliárddal vezekel az utazásért, és a környezetvédelembe fekteti a pénzét.

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere, az Amazon internetes kereskedelmi vállalat alapítója saját űripari vállalatának űrjárművén, a New Shepard fedélzetén idén júliusban járta meg a világűrt. Az űrkapszula fedélzetén volt fivére, egy 18 éves holland fiatalember és egy 82 éves egykori pilótanő is. Az út nagyjából 10 percig tartott, Bezos a leszállás után azt mondta, hogy „ez élete legjobb napja”.

A milliárdosok űrversenye azonban minden, csak nem környezetbarát. Az űrhajók indításához óriási mennyiségű üzemanyag szükséges. Az üzemanyagok jelentős mennyiségű szén-dioxidot, vizet, klórt és más vegyi anyagot bocsátanak a légkörbe. Egy hosszútávú repülőúton a szén-dioxid-kibocsátás egy-három tonna. Egy rakéta felbocsátásé 200-300 tonna. A rakétákból a kibocsátás közvetlenül a felső légkörbe kerül, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig – két-három évig – megmarad ott. Ráadásul jelenleg nincsenek nemzetközi szabályok az általuk használt üzemanyagokról és azok környezetre gyakorolt hatásáról.

Éppen ezért nem csoda, hogy nagy ellenérzést váltott ki az átlagemberből Jeff Bezos és milliárdos társainak űrversenye. Bezos valószínűleg érzékelte a rossz marketinget, mert végre beindította már korábban megtervezett környezetvédő vállalását, és eldöntötte, mire fogja költeni az első egymilliárd dollárját: a trópusi Andokban, a Kongói-medencében és a Csendes-óceánban kezd természet- és környezetvédő tevékenységet támogatni.

„A természet az életfenntartó rendszerünk, és törékeny. Erre jöttem rá akkor, amikor júliusban a Blue Originnel az űrbe mentem” – mondta a milliárdos a projekt nyitóeseményén. „Hallottam, hogy ha az űrből nézünk vissza a Földre, az ember világról alkotott nézete megváltozik. De nem voltam felkészülve rá, hogy ez ennyire igaz.”

A biológiai sokféleség gócpontjainak megőrzésével együtt Bezosnak egy másik célja is van a legújabb adományával: megvédeni a Föld óceánjainak és szárazföldjeinek 30 százalékát az évtized végére. Ez egységben van azzal a tervvel, amit az ENSZ a biodiverzitás megőrzésére vázolt fel. Az úgynevezett 30×30-as terv azonban sok kritikát kapott, mert félő, hogy az országok a védett területek nagyságát akarják majd kitolni, és nem figyelnek a biodiverzitási szintre.

Bár a milliárdos erőfeszítései kétségkívül pozitívak, azért ironikusak is: az Amazon éves széndioxid-kibocsátása az elmúlt három évben közel 61 millió tonnára nőtt – ez majdnem annyi, mint az egész Fehéroroszországé –, és amikor a globális széndioxid-kibocsátás 7 százalékkal csökkent a tavalyi évben, az Amazoné közel egyötödével nőtt.

Főkép: Flickr / Daniel Oberhaus

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.