Fenntarthatóság

Rá sem ismernénk a Földre, ha 2500-ban is élnénk

Stuth-Nagy Niki | 2021.09.30. 06:55

Ha nem a szokásos 2100-ra, hanem majdnem ötszáz évvel előre tekintünk, ijesztő képet kaphatunk a bolygóról.

A McGill Egyetem szakértői szerint rá sem ismernénk a Földre, ha 2500-ban élnénk. A Global Change Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány elég borús képet fest a bolygóról. A 2500-as megközelítés egyébként eléggé új, a legtöbb előrejelzés 2100-ig, vagy maximum néhány évvel tovább készül. A párizsi klímaegyezmény, de még az IPCC legfrissebb jelentése is csak az évszázad végéig számol, ami nem véletlen – így lehet nagyjából megbízhatóan előre jelezni, több mint száz év távlatában már annyi a változó, hogy szinte semmi sem biztos.

Az amerikai kutatók azonban most mégis megpróbálták a lehetetlent. Az ENSZ közelmúltban megjelent publikációja alapján a mostani nemzeti vállalásokkal 2100-ra nagyon veszélyes, 2,7 Celsius-fokos felmelegedést tapasztalhatunk az iparosodás előtti szinthez képest. A szakértők ehhez mérték a modelljüket, de több forgatókönyvet is számításba vettek. A modellek alapja az üvegházhatásúgáz-kibocsátásunk volt.

Az Amazonas-medence ma és a jövőben (forrás: iflscience.com)

De milyen változásokkal kell akkor számolnunk? Abban az esetben, ha a kibocsátásunkat nem csökkentjük, a növényzet, és az értékes, termőföldként is felhasználható területek értelemszerűen északabbra tolódnak, hiszen a hőmérséklet növekedésével itt lesznek megfelelők az időjárási feltételek. Az egyes régi, gazdag ökoszisztémájú területek, például az Amazónas-medence, terméketlenné válhatnak. Olyan meleg lesz a jelenlegi trópusi területeken, hogy az emberek számára élhetetlenné válnak, ez potenciálisan elvándorlást okoz majd.

Ha mégis sikerül jelentősen csökkenteni a kibocsátást, akkor sem vagyunk biztonságban. A tengerszint-emelkedés ugyanis akkor is olyan mértékeket ölt majd, hogy számos ember lakta terület veszélybe kerül. Ez is elvándorlással jár, hacsak nem találunk olyan technológiai megoldásokat, amelyekkel az emelkedést szabályozni, vagy ahhoz alkalmazkodni lehet.

Rossz hír, hogy ha nem sikerül megállítani a globális felmelegedést, a következő 5-600 évben a fennmaradásunkhoz szükséges számos tényezőt elvesztünk majd. 1500 és napjaink között szemtanúi lehettünk a gyarmatosításnak és az ipari forradalomnak, a modern államok és intézmények megszületésének, a fosszilis tüzelőanyagok tömeges égetésének és a globális hőmérséklet emelkedésének. Ha nem sikerül megállítanunk az éghajlat felmelegedését, a következő 500 év megváltoztatja a Földet oly módon, hogy a túlélésünkhöz szükséges számos elem eltűnik majd – különösen azok a történelmi és földrajzi gyökereink, amelyek az emberiség identitását adják.

A magas minőségű modellek egy olyan Földet mutatnak 2500-ra, amely teljesen idegen a ma élő emberek számára. Az egyetlen lehetőségünk az, hogy sürgősen csökkentjük a kibocsátásokat, miközben továbbra is alkalmazkodnunk kell a felmelegedéshez, amitől az eddigi kibocsátások miatt nem fogunk tudni elmenekülni.

A kutatók izgalmas és egyben ijesztő grafikákat is készítettek arról, hogyan fognak kinézni a ma ismert területek 2500-ra. Ezeket a képeket ide kattintva tudja megtekinteni.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.