NRGreport
Menü

Elszállt a földgáz, az olaj, a szén és a villamosenergia ára is

Trading | NRGreport | 2021-10-01 00:14

Globális energiaválság alakult ki az elmúlt hetekben: csak a gáz ára év eleje óta ötszörösére nőtt, az áram háromszor annyiba kerül. Drágult az olaj és a szén is. Az energiaárak brutális emelkedése pedig már nem csak Európára korlátozódik – mondta el Szabó Gergely, a MET Central Europe regionális vezetője a Portfolio Energy Investment Forumon.

Az elszálló energiaárakat a szakember szerint több faktor is magyarázza:

  • Folyamatos növekvő ázsiai kereslet - az LNG elszívása a világpiacról Európát és azon keresztül Magyarországot is érinti,
  • Az Északi Áramlat-2 kapcsán továbbra sincs megnyugvás a piacon - ez az árazás szempontjából szintén inkább felhajtó hangulat,
  • Emelkednek a szén-dioxid kvóta árak is.

fotó: MET

Az energiaintenzív iparágak, tehát azon szektorok, amelyeknek a költségszerkezetük egy jelentős része energiához kapcsolódik jelentős költségemelkedéssel kénytelenek szembenézni. Akik tehát nem képesek megfelelő fedezetet termelni a megemelkedett költségeikhez, nagyon nagy bajba kerülnek: vagy leállnak a termeléssel, vagy megpróbálják a költségeket áthárítani fogyasztóikra.

A short running vállalatok -akik arra játszanak, hogy energiaszükségletüket majd a jövőben esetlegesen csökkenő árakkal fedezik - komoly bajba kerülhetnek, ez akár csődhullámhoz is vezethet.

Angliában, Németországban már hetente van 1-2 olyan kereskedő, aki emiatt csődöt jelent, és ez valószínűleg csak a jéghely csúcsa – mondta Szabó Gergely.

Ha hidegebb tél jön, az nehéz helyzetbe hozhatja az egész energiaszektort: nem mindegy, hogy végül milyen mennyiséget fogyasztanak el azok a vevők, akik még az alacsonyabb fix árakra szerződtek le.

A szakember szerint minden energiakitettségű iparágnak optimalizálni kell a kockázati profilját (összhangba hozni a különböző beszerzési és értékesítési időszakokat és feltételeket) és fontos lenne -klasszikus eladó-vevői viszony helyett - hosszútávú energiaellátási konstrukciók és valódi partnerségi kapcsolatok kialakítása.

Mivel az energiaárak magas árszintje nem átmeneti, az érintetteknek mielőbb érdemes közösen keresni megoldásokat energiaszolgáltatóikkal.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OLVASSA EL KAPCSOLÓDÓ CIKKEINKET IS:

- Az európai áramárak megugrását elnézve, drága tél elé nézünk

- Ötödik napja menetel 80 dollár felé az olajár

 

 

NRGreport