Fenntarthatóság

Többet segíthet a környezeten, ha életben tartjuk a régi autókat, mintha új elektromos kocsit veszünk

Stuth-Nagy Niki | 2021.10.01. 08:50

Kétség sem férhet hozzá, hogy a jövő az elektromos autóké – de amíg benzinesekkel járunk, jobbat tehetünk a környezetnek azzal, ha kimaximalizáljuk a kocsink élettartamát.

A régi autóknak nem a legjobb a marketingjük, nem is véletlenül: azt mondják róluk, hogy csak úgy zabálják a benzint és a dízelt, ami igaz is, tényleg nem éppen a legszerencsésebbek a környezetre nézve. Aki környezettudatos, és megengedheti magának, biztosan már az elektromos autók felé kacsintgat, egy új tanulmány viszont arra az eredményre jutott, hogy több kárt okozhat a régi autó lecserélése, mint gondolnánk. Környezetvédelmi szempontból jobban járunk, ha addig húzzuk ki a kocsi élettartamát, ameddig csak tudjuk.

A Kjúsú Egyetem kutatói szerint a legtöbb kérdés az elektromos és benzines autók körül a károsanyag-kibocsátás és üzemanyag-hatékonyság körül zajlik. Bár a villamos energia és a hidrogén tisztább energiaforrások, a tanulmány megállapítja, hogy ezeknek a járműveknek az elkészítéséhez még mindig sok energiára van szükség. A kutatók azt találták, hogy ha a régi, energiahatékonyabb autókat tovább az utakon tartjuk, az jelentősen csökkenti a széndioxid-kibocsátást, annál lényegesen jobban, mintha a zöld technológiára való átállást sürgetnénk.

A kutatók megjegyezték: minél gyorsabban cserélünk le egy autót, annál több károsanyag-kibocsátásért felel. Ez az elektromos autóknál is így van, ha a kereslet megnő irántuk, az több gyártással, és több kibocsátással is jár. Emellett pedig hulladékot generálunk a régi autó elhagyásával.

Japánban az autógyártás és -csere megdöbbentően gyors, pörgős folyamat. A kutatók úgy látják, hogy egy autó átlagos élettartama a gyártótól a hulladéklerakóig mindössze 13 év. Sőt, a vadonatúj autók csak hét évig maradnak első tulajdonosuknál. Ez a gyors folyamat azt is jelenti, hogy a gyárak folyamatosan több károsanyag-kibocsátásért felelnek, hiszen egyre több új autó gördül le a futószalagról. Japánban ehhez még hozzájön az is, hogy a társadalom tömegfogyasztásra van berendezkedve, és az autójavítás és -átvizsgálás is nagyon költséges folyamat.

Fontos látni, hogy az autó kibocsátása nemcsak a benzin égetését jelenti, hanem az egész élettartamra vonatkozó káros anyagokat: a gyártástól kezdve a szállításon át a hulladéklerakókig mindent. Ha Japán üvegházhatású-gázt kibocsátó képességét nézzük, 4 százalék jön az autókból, ennek a 4 százaléknak pedig mindössze 40 százaléka az üzemanyag-kibocsátás, a többi a gyártás, szállítás és társaik.

A kutatási eredmények azt mutatták, hogy ha a japánok csak tíz százalékkal tovább tartanák az utakon az autóikat, az már összesen 30,7 millió tonna üvegházhatású gáz hiányát jelentené. Ez a széndioxid-kibocsátások egy százaléka. A szakértők megállapították, hogy az új autók vásárlása a gyártás miatt több károsanyag-kibocsátással jár, mintha a benzines vagy dízeles kocsikat tovább használnánk.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.