Mobilitás

A légkörnek is jót tesz az Air France újítása

NRGreport | 2021.10.02. 04:00

Az Air France a kevésbé szennyező Airbus A220-as repülőgéppel korszerűsíti flottáját.

Az Air France szeptember 29-i beszámolója alapján, a Párizs központú társaság "új zászlóshajóval", az Airbus A220-assal kívánja erősíteni piaci jelenlétét – írja a Reuters.

A légitársaság számításai szerint, az új keskenytörzsű, más néven egyfolyosós, regionális utazásokra alkalmas repülőgép jelentősen csökkenti repülőgépállománya üzemeltetési költségeit és emellett az üvegházhatású gázkibocsátását is.

A 148 férőhelyes, kanadai tervezésű modellek az idősebb Airbus A318-asokat és A319-eseket váltják ki. Az új gépek előnye, hogy az elődökhöz képest 20%-kal hatékonyabb üzemanyag-fogyasztással rendelkeznek, így az egyes modellek 20%-kal kevesebb CO2-t bocsátanak ki.

A károsanyag kibocsátás optimalizálása fontos szempont volt az AirFrance számára új modell kiválasztásakor. A kibocsátás csökkentése mellett szólhatott az is, hogy a klímavédelem egyre nagyobb szerepet kap világszerte és ez a légiszállításra is kihat. Franciaország például a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésre hivatkozva tavasszal betiltotta a rövid távolságú belföldi repülőjáratokat.

Az állomány modernizálása szintén kulcsfontosságú a vállalat számára, mivel a flotta repülőgépeinek átlagéletkora 16 év. Ez messze meghaladja az olyan nyereséges fapados légitársaságok gépeinek élettartamát, mint a Ryanair vagy a Wizz Air, akik körülbelül öt évig üzemeltetik egy-egy modelljüket. 

Ami a beruházást illeti, nem fukarkodott az Air France: még 2019-ben 60 darabot rendelt a gépből, a rendelést további 30-60 darabos opcióval kiegészítve. A LeMonde beszámolója szerint, a Covid-19 előtt kötött szerződés értéke 5 milliárd euró.

"Ez az Air France történetének legnagyobb megrendelése" – mondta Benjamin Smith, az Air France-KLM vezérigazgatója, mielőtt bemutatta az első, a vállalat színeiben pompázó repülőgépet. Az új gépek üzemeltetését október 31-én, berlini járattal kezdi a cég.

Benjamin Smith azt is elárulta, a csoport hónapokon belül dönt egy új, legalább 80 darab, az A220-as típusnál valamivel magasabb kategóriába tartozó, közepes távú járatokra fejlesztett repülőgép flotta megrendeléséről.

 

Kép forrása: unsplash.com

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.