Mobilitás

Világszerte növekszik az elektromos autók használata

NRGreport | 2021.10.03. 03:00

Az elektromos autók értékesítése a világjárvány ellenére 43 százalékkal nőtt világszerte 2020-ban. A dinamikusan fejlődő iparágban egyre fontosabbá válik az akkumulátorok szerepe.

Az Egyesült Királyságtól az Egyesült Államokig az országok kezdik hivatalosan is kivonni a benzin- és dízelautókat az elektromos közlekedés javára. A világ vezetői azt remélik, hogy ez a jelentős közlekedési változás segít majd abban, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokon belül maradjon, összhangban a Párizsi Megállapodással.

Európában a közúti közlekedés a szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felelős, és ennek nagy részét a személygépkocsik teszik ki. Az elektromos autók értékesítése azonban a világjárvány ellenére 2020-ban világszerte 43 százalékkal nőtt, és 2022-től 200 plug-in modell (a hibrid autók nagyobb akkumulátorral és külső töltési lehetőséggel felszerelt változata) lesz megvásárolható az EU-ban. Az elektromos járművek gyártásából származó kibocsátással kapcsolatban vannak aggályok, de a kutatások azt mutatják, hogy élettartamuk alatt nettó kibocsátás-csökkenést érnek el a dízelmotoros autókhoz képest.

Azzal kapcsolatban azonban nincs kétely, hogy az elektromos autózás legfontosabb működtetési, de egyben stratégiai kérdése is az akkumulátor. Aki könnyebb és nagyobb hatótávolságú akkumulátort tud gyártani, az tartós piaci előnyt tud elérni egy jelenleg dinamikusan növekvő iparágban.

Nézzük, mi a helyzet a magyar akkumulátor piacon
A magyar akkumulátoripar nemzetközi összevetésben az élmezőnyben szerepel: Magyarország a 12. helyet foglalja el a BloombergNEF az országokat a teljes lítiumion-akkumulátor értéklánc fejlettsége alapján rangsoroló 2020-as globális listáján, míg a cella- és komponensgyártási képesség alapján holtversenyben a hatodik. 

2016 óta 5,4 Mrd Euró működőtőke-befektetés és 14 ezer munkahely jött létre a magyar akkumulátoriparban, tehát meglehetősen kedvező helyzetben várjuk az iparág következő években várható felfutását. Az akkumulátoripar az energetikai átmenet kulcsfontosságú iparága: fejlesztése kapcsolódik az általános elektrifikációhoz, a villamosenergia-szektor dekarbonizációjához, illetve a közlekedés zöldítéséhez, amelyek a klímasemlegességet célzó szakpolitika alapelemei. Ami az elektromos jármű gyártás által támasztott globális lítiumion-akkumulátor keresletet illeti, 2020-ban 160 GWh volt, ami 33 százalékos növekedést jelent 2019-hez képest. Közben a gépjármű-akkumulátorok költségei folyamatosan csökkennek, a súlyozott átlagár 2020-ban a megelőző évhez képest 13 százalékkal 137 dollár/kWh-ra csökkent.

A közlekedés, a járműgyártás és az energiaipar hatékony zöld átállása érdekében Magyarország a közép-európai államok közül elsőként csatlakozott az európai akkumulátoripari törekvésekhez. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az EIT InnoEnergy-vel együttműködésben a teljes szektorra kiterjedő egyeztetéseket indított el. A közös munka egyik legfontosabb eredménye a Nemzeti Akkumulátor Stratégia megalkotása, ami új lehetőségeket biztosít a magyar vállalkozások számára, munkahelyeket teremt, és ösztönzi a régió innovációs törekvéseit.

A hazai akkumulátoripar szereplőinek lehetőségeiről és kihívásairól szeptember 30-án magas szintű nemzetközi konferenciát rendeztek az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében. A Magyar Akkumulátor Napon a szakpolitikai döntéshozók, vezető ipari partnerek és kiemelkedő tudományos intézmények a plenáris előadások és tematikus kerekasztal-beszélgetések mentén vitatták meg a cselekvési terv végrehajtásának lehetőségeit és kihívásait, így a szabályozást, az innovációt, a beszállítói pozíciókat, és a járműgyártási átálláshoz kapcsolódó kérdéseket is.

És most térjünk vissza az elektromos autókkal kapcsolatos egyik legnagyobb dilemmához, az elektromos üzemben megtehető távolság vélt vagy valós elégtelenségéhez, vagyis mennyit bír az akkumulátor, és hogy miért tavasszal a leginkább optimális elektromos autózni? Az akkumulátor a 20 Celsius fok körüli hőmérsékletet kedveli leginkább, sem a hideg, sem a meleg nincs jó hatással az elektromos autók energiatároló egységére, sem az abból kivehető kapacitásra, sem pedig élettartamára. Az Idaho National Laboratory kutatása szerint az időjárás változásai akár 25 százalékkal is befolyásolhatják a konnektoros autók teljesítményét. alapul véve, íme a világ öt olyan városa, ahol elektromos autóval a legmesszebbre jutunk.

5. Mexikóváros, Mexikó – 346 km
Mexikóváros az 5. helyen áll az elektromos járművek legnagyobb hatótávolsága tekintetében.
Ez azt jelenti, hogy egy teljes feltöltéssel egy Tesla Model 3 képes Mexikóvárosból az ország északkeleti részén fekvő Tampicóba utazni. Mexikóvárosban az átlaghőmérséklet 16 Celsius-fok, ami tökéletesen megfelel az elektromos autó e modelljének akkumulátorának.

4. Lisszabon, Portugália – 349 km
A listára került két európai város egyike, Lisszabon környékén ugyanannyi távolság tehető meg, mint a portugál fővárosból a spanyolországi Rota városába. Az elektromos autók legjobb 10 százaléka akár 447 kilométert is megtett, köszönhetően a város 15,8 C-os átlaghőmérsékletének.

3. Athén, Görögország – 351 km
Az ókori görög város megkönnyítheti a jövő közlekedési rendszereit, mivel az elektromos járművek 351 km-t is képesek megtenni, ami nem meglepő a város 17,5 C-os átlaghőmérsékletének tükrében.

2. Los Angeles, USA – 351 km
Athénnal holtversenyben mind az átlaghőmérséklet, mind az átlagos hatótávolság tekintetében, Los Angelesben elektromos járművel majdnem ugyanannyi távolságot tehetünk meg, mint Los Angelestől Las Vegasig. Ez jó hír a klímatudatos államnak, ahol jelenleg 425 300 regisztrált elektromos járművet használó van.

1. Sydney, Ausztrália – 351 km
Ausztrália legnagyobb városában az elektromos járművek akkumulátorai számára is tökéletes hőmérséklet uralkodik, átlagosan 18 Celsius-fok. Az elektromos autót használók Sydneyben 351 km-t tudnak megtenni járművükkel egy feltöltés után, ugyanezt a távolságot, mint Sydney és az ausztráliai Pampoolah között.

 

Forrás: Euronews
Képek forrása: pixabay.com, unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.