Mobilitás

Zöld üzemanyagra vált a Forma-1

NRGreport | 2021.10.05. 16:00

A Forma-1 célja 2025-re, hogy újgenerációs motorjai 100%-ban fenntartható "cseppfolyósított üzemanyaggal" működjenek. Az F1 az új motorérában egy általa fejlesztett új, fenntartható üzemanyagot fog kifejleszteni, mely lehetővé teszi, hogy a sorozat 2030-ra elérje a nettó zéró karbonkibocsátással kapcsolatos célját.

A széria már elindult a karbonsemleges üzemanyagokhoz vezető úton. 2022-ben átállnak az E10-es üzemanyag használatára, mely 10 %-ban etanolt tartalmaz. A korábbi terv az volt, hogy a következő években fokozatosan tovább növelik ezen összetevő arányát, ám a motorok befagyasztásával várhatóan ez nem lesz megvalósítható, mivel a belső égésű motorokat már az E10-es átálláshoz is jelentősen módosítani kell.

A Forma-1-es motorok új generációjának bevezetésével az a cél, hogy segítsenek egy 100%-ban fenntartható üzemanyag kifejlesztésében. A Forma-1 aktívan egyeztet az üzemanyag-gyártókkal egy olyan üzemanyag megalkotásáról, melyet a bajnokság számára állítanának elő, de a gyártás bővítésével a társadalom is használhatja. Ezen felül az is cél, hogy a karbonsemleges szintetikus üzemanyagot elérhetővé tegyék általában véve az autógyártásnak, járható alternatívát kínálva az elektromossággal szemben.

Az új üzemanyag 100 %-ban környezetsemleges lesz, azt laboratóriumi körülmények között állítják elő, a szén-dioxid levegőből való megkötésével, városi szemét, illetve élelmiszert nem tartalmazó biomassza felhasználásával. Ígéretük szerint az új benzinnel 65 %-kal csökkentik az üvegházhatást teremtő gázok kibocsátását, mindezt úgy, hogy a királykategóriában a Forma 1-es motorok nem veszítenek a teljesítményükből.

 

Kép forrása: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.