Mobilitás

Egyre zöldül a német túraautózás

Benedek Attila | 2021.10.06. 04:00

A túraautó versenyzés sem vonhatja ki magát a zöldítés alól, az elektromos versenyautók a nyáron már köröztek a Hungaroringen. A DTM jövőképe is látható volt itthon.

A német túraautó bajnokság (DTM) 1983-ban indult útjára, és az évek alatt a világ legszínvonalasabb túrakocsi bajnokságává nőtte ki magát.

A DTM-nek több korszaka is volt. Az első időkben, széria autókon alapuló versenyautókkal zajlott a küzdelem. A gyártók között természetesen végig ott voltak a német márkák.

A négykerekűek idővel egyre drágább műszaki megoldásokat vonultattak fel. A fejlesztési versennyel együtt pedig elszabadultak a költségek. Ez többször is átalakulásra kényszerítette a sok izgalmat és remek szórakozást nyújtó szériát. A legutóbbi nagy változás éppen az idén történt, amikor a DTM átváltott a drága prototípus gépekről a sportkocsi versenyeken használt Ferrarikra, Lamborghinikre, BMW-kre és társaikra és a jelek szerint ezekkel az autókkal is tudnak izgalmas show-t csinálni.

Az ok a váltásra    

Miközben az autóipar és a szaksajtó a villamosítás lázában ég, ezt a hullámot a versenyzésnek is követnie kell. Főleg német földön, ahol igen komoly a politikai nyomás az autóipar elektromos hajtás felé terelésében. Ezért a németek elkezdtek dolgozni a kedvenc verseny szériájuk zöldítésén.

A segítség belülről jött, ugyanis a DTM régi technikai partnere a Schaeffler. A hajdani csapágy gyár (INA), mára komoly autóipari beszállítóvá nőtte ki magát, ahol a fókusz pár éve már az elektromos hajtásra került, ezért már akad jó néhány elérhető termékük.     

A módszer

A németek német alapossággal készülnek a fel a DTM zöldítésére. A népszerű bajnokságuk elektromos verziója a hírek szerint 2023-ban indul útjára. A dögösen kinéző autók akkujait robotok fogják cserélni és szuper gyors töltést terveznek. Szóval az autók mellett, a körítés is magas szintű technikát fog képviselni.

1200 lóerő elég lesz?

A DTM Electric történetének az első lépése 2020 őszére tehető, ekkor leplezték le az Audi A5 kupén alapuló beharangozó versenygépét. A hagyományos motort nélkülöző masina négy villanymotort rejt, amelyek 2,4 másodperc alatt lövik fel 100 km/órás tempóra a kék autót. Az 1200 lóerőn és fentieken kívül más műszaki adatot nem osztottak meg a kék kupéról.

Idén ősszel a LED-es lámpájú autóval a Red Bull ringen is futottak köröket. Ennek a próbának a különlegessége az volt, hogy a pilóta 82 kilométerrel távolabbról irányította a kamerákkal alaposan körbe rakott járművet…

Ez a működtetési mód előre vetíti a jövőt, ugyanis a nagy cégek már régóta készülnek az önvezetésre, ahol már a kormány sem lesz széria tartozéka az autóknak.   

A versenygépben nincs fizikai kapcsolat a kormánykerék, és a tényleges kormányzást végző szerkezet között. Ez a technika az autózásban még csak kísérleti jelleggel fut, a repülésben viszont régóta használják.

Szerencsére találni magyar érdekeltséget a DTM Electric-nél. A Schaeffler, a szombathelyi villanymotor gyárának megnyitójára elhozta a versenygépet. A gyáravatás alkalmával kiállították az egy példányban készült különleges versenyautót, amit közelebbről is meg lehetett nézni. Ehhez az autóhoz nagyban hasonlító technika fogja jelenti a DTM jövőét. Így a széria szuper zöld – és a sok lóerőnek köszönhetően – a jelenleginél is izgalmasabb lehet.

 

Kép forrása: DTM

 

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.