Mobilitás

Elkészült a hazai NEXT-E hálózat

NRGreport | 2021.10.06. 20:13

Újabb fontos állomásához érkezett az e-mobilitás magyarországi fejlődése, elkészült a 2017-ben elindított, a régió hat országára kiterjedő NEXT-E elektromos töltőhálózat magyarországi szakasza. A projektben összesen 252 töltőoszlop letelepítését tűzték ki célul Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Románia területén, átjárhatóvá téve Közép-Kelet-Európát az elektromos autóval közlekedők számára.

A hazai megvalósításért felelős MOL-csoport immár 81 gyors- és ultratöltőt üzemeltet benzinkútjain országszerte, ebből 59 a NEXT-E hálózat része. Az utolsó töltőoszlopokat augusztus legelején kapcsolták be Vecsésen az M0-ás autópálya alacskai pihenőjének két oldalán, ezek hivatalos átadására került sor 2021. október 6-án.

A teljes régióban összesen 170, nyilvánosan elérhető elektromos töltő működik a vállalat logója alatt, ebből 141 darab született meg a NEXT-E projekt részeként. A MOL-csoport célkitűzése, hogy az év végéig 200-ra, 2025-ig pedig 500-ra növelje a régióban elérhető töltőinek számát.

„Kulcsfontosságú évtized áll előttünk a mobilitás jövője szempontjából. A MOL-csoport hosszú távú célkitűzése, hogy a változó fogyasztói igényeket továbbra is a legmagasabb szinten kiszolgálva az elektromos töltőhálózat fejlesztésében és a kapcsolódó szolgáltatásokban is meghatározó szereplővé váljon Magyarországon és a régióban. Célunk, hogy az ügyfelek minden mobilitási szükségletét kiszolgáljuk, akár üzemanyagról, akár szolgáltatásról van szó” – fogalmazott Czikora Tamás, a MOL-csoport mobilitási vezetője. 

A program teljes költségvetése 22,17 millió euró, melynek 85 százalékát (18,84 millió euró) az Európai Bizottság fedezi az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön (CEF) keresztül.

Tóth-Fekete Róbert, a MOL-csoport Alternative Fuels területének vezetője kihangsúlyozta, hogy a NEXT-E-re felhasznált pénzösszeg nem csupán a töltőoszlopok letelepítését és üzembe helyezését fedezte, hanem egyúttal az ehhez szükséges informatikai megoldások, felügyeleti rendszer, és roaming szolgáltatás megvalósításának lehetőségét is megteremtette.

Azt is hozzátette, hogy a hálózat kiépítése azért is tartott ennyi ideig, mert mind a hatóságoknak, mind az áramszolgáltatóknak tanulniuk kellett a folyamatokat. A NEXT-E azonban csupán az első szakasza a MOL töltőhálózatának fejlesztésének, lesznek újabb projektek, melyek által tovább sűrűsödhet a hálózat.

Fotó: MOL

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.