Rezsi

Ezeket a zöld tartalék áramforrásokat érdemes meggondolni

Stuth-Nagy Niki | 2021.10.06. 08:13

Az elektromosság mindenki számára elengedhetetlen alapfeltétel, nagyon nehéz nélküle élni. Éppen ezért nem árt, ha van tartalék áramforrás a háznál – és az sem, ha ez történetesen környezetbarát.

Magyarországon egyelőre szerencsére nincsenek olyan brutális természeti katasztrófák, amik akár napokra elvághatják az áramszolgáltatást egyes helyeken – de ami késik, nem múlik, hiszen könnyen lehet, hogy a közeljövőben például óriási viharok és áradások veszélyeztethetik az ember lakta területeket. Ezért nem árt előre felkészülni, és tartalék áramforrások után nézni – lehetőleg olyanokra fókuszálva, amelyek környezetbarátok is.

Szolár generátor

Nemcsak hagyományos napelemben érdemes gondolkodni, hanem abban is, hogy akkumulátorok segítségével tároljuk is a napenergiát ínségesebb időkre. Itthon is lehet kapni rengeteg, kisebb és nagyobb generátorokat egyaránt, amelyek képesek lehetnek ellátni a legszükségesebb igényeinket: például a telefon töltését vagy egy elektromos fűtőtest működését. Napelemekben és napkollektorokban is érdemes gondolkodni, mindegyik hasznos lehet ugyanis akkor, ha megtörténik a baj.

Szélturbinák, szélmalmok

Magyarország sok területe rendkívül előnyös széljárás tekintetében, így nem butaság a szélenergiára is beruházni. Egy otthoni kisebb szélerőmű sokat segíthet békeidőben is az energiaellátásban, ha azonban tartalék áramforrásra van szükség, igazán hasznos lehet. Hátránya a szolár generátorokkal szemben az, hogy szélszegény helyeken felesleges, illetve kicsit hangosabb is használni.

Akkumulátoros generátorok

Itt most nem az autóalkatrészekről beszélünk, hanem olyan áramgenerátorokról, amelyek akkumulátorról működnek. Nyilvánvalóan az a legjobb megoldás, ha az akkumulátort környezetbarát energia segítségével töltjük fel, de ha esetleg környezetszennyező energiaforrásra van csak lehetőség, az is egy átmeneti megoldásnak jó lehet. Kis készülékek és lámpák áramellátására használhatók, kapacitásuk általában néhány órától néhány napig lehet elegendő.

Hidrogén üzemanyagcellák

A jövő zöld üzemanyaga lehet a hidrogén, háztartási használatra azonban egyelőre nem egyszerű beszerezni. Viszont, ha sikerül, hosszú ideig képesek nagy mennyiségű áramot tárolni. Fenntarthatják a nagyobb létesítményeket is, és potenciális energiaforrásként is szolgálhatnak hosszabb kiesések esetén. Hátránya, hogy a hidrogén üzemanyagcellák drágábbak, mint más megújuló energiaforrások. Különböző kezdeményezések azonban fenntartható alternatívákat fejlesztenek, így lehet, hogy hamarosan lesz gazdaságosabb megoldás is.

Bár az összes fent említett másodlagos energiaforrás fenntarthatóbb, mint a gázzal vagy benzinnel működő generátor, árban és praktikusságban különböznek. Egyesek drágábbak lehetnek, mint mások, míg néhány csak bizonyos helyeken alkalmazható, és nehezebb is beszerezni. A tartalék áramforrás kiválasztásakor az ingatlantulajdonosoknak néhány lehetőséget mérlegelniük kell annak biztosítására, hogy teljes mértékben felkészültek legyenek a legrosszabb eshetőségekre is. A lehetséges kockázatoktól függően kombinálhatják a napelemeket hagyományos generátorokkal, vagy hibrid megoldásokat is választhatnak.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.