Elemzés   A rovat támogatója a MET Csoport

Az orosz Gazprom is érzi a feszültséget az európai gázárak elszabadulása miatt

NRGreport | 2021.10.07. 00:00

Európa legnagyobb gázipari vállalatai szerint a kontinens első számú szállítója, a Gazprom teljesíti hosszú távú szerződéseit, az orosz energiaóriás azonban továbbra is egy olyan vita középpontjában áll, amely arról szól, hogy tehetne-e többet az elszabadult árak enyhítése érdekében.

Az európai gázkereslet jelentősen megnövekedett, részben a járvány után erőre kapó gazdasági aktivitásnak köszönhetően, részben pedig az alacsony készletek miatt, a Gazprom pedig Európa célkeresztjébe került. Az orosz gázexportmonopólium, amely az európai gázszükségletek 35%-át fedezi, hangsúlyozza, hogy teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit – amit a Reutersnek vezető európai ügyfelei is megerősítettek.

Az európai politikusok azonban a téli fűtésszámlák óriási megugrásaival szembesülő fogyasztók nyomására azt mondják, hogy Oroszország többet is szállíthatna, és a gázár-emelkedést a Gazprom által támogatott Északi Áramlat-2 gázvezeték-projekt körüli vitában nyomásgyakorlásra használja fel. Az általános vélekedés szerint az oroszok arra várnak, hogy a már elkészült, de még engedélyekre váró Északi Áramlat-2-t üzembe helyezzék, és megindulhassanak a szállítások az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő gázvezetéken.

"Az Eni a Gazpromtól megkapja a hosszú távú szerződésekben megjelölt gázmennyiséget" – közölte az olasz cég e-mailben küldött kommentárjában, amely fél tucat másik vezető európai energiaipari vállalat Reutersnek küldött nyilatkozatát idézi.

Az uniós parlamenti képviselők azt akarják, hogy vizsgálják meg a Gazpromot a versenyszabályok esetleges megsértése miatt. Azt mondják, hogy nem küldött több gázt annak érdekében, hogy kikényszerítse az Északi Áramlat 2 gyors jóváhagyását, az újonnan épülő vezetékét, amely orosz gázt szállítana Németországba, de a szivattyúzás megkezdése előtt zöld lámpára van szükség.

"Nagyon hálásak vagyunk, hogy Norvégia fokozza termelését, de úgy tűnik, Oroszországban nem ez a helyzet" – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy Oroszország növeli az ellátást és megbízható partnerként viselkedik, de szerinte az EU hibázott, amikor az évekkel ezelőtti lépések alapján az azonnali piac felé mozdult el.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezt mondta: "Tudomásom szerint a Gazprom folyamatos kapcsolatban áll európai ügyfeleivel, a Gazprom minden további szállítási igényt teljesít". A vállalat eleget tesz hosszú távú gázszállítási szerződéseinek, de azon túl jelenleg nem szállít földgázt Európába és ezzel nagyban hozzájárult az árak emelkedéséhez az azonnali piacon.

Ugyanakkor továbbra sem világos, hogy a Gazprom mennyit tehet még az ellátás növelése érdekében, mivel saját készletei fogyóban vannak, a termelés már történelmi csúcsok közelében van, és Oroszország téli szükségletei is hamarosan itt vannak. Az sem világos, hogy a hosszú távú szerződésekkel rendelkező európai cégek igényeltek-e több nyersanyagot. A Reuters kérdésére a Wingas és az Engie európai energetikai cégek azt mondták, hogy nem kértek többletgázt, míg az Eni, az Uniper, az OMV és az RWE nem részletezte, hogy a Gazprom teljesítette-e a szerződésben vállalt kötelezettségeit. A Gazprom két forrása azt mondta, hogy nem láttak több nyersanyagra vonatkozó kérést az azonnali vevők részéről.

A Gazprom adatai szerint a volt Szovjetunió területén kívüli exportja az első kilenc hónapban éves szinten 15,3%-kal, 145,8 milliárd köbméterre (bcm) nőtt. Ebbe beletartozik az Európába és Ázsiába irányuló export, ahol a gazdasági fellendülés miatt áramtermelésre és egyéb felhasználásra szánt földgáz érkezik, nagyrészt cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában. Azonban egyelőre nem sok arra utaló jel van, hogy a meglévő útvonalakon keresztül igyekezne még többet pumpálni az európai azonnali vásárlókhoz: a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül októberre felajánlott tranzitkapacitásnak csak mintegy harmadát foglalta le, és Ukrajnán keresztül sem rendelkezik további tranzitkapacitással. "Ha a Gazprom további volument akar lekötni, akkor bőven van rá lehetőség" – mondta Xun Peng, a Refinitiv gázipari elemzője. "Akik azonban az azonnali piacról vásárolnak gázt, azok kihívásokkal néznek szembe, mivel a jelenlegi gázár rekordmagas".

Az európai gázárak augusztusban csökkentek, amikor a Gazprom közölte, hogy idén 5,6 milliárd köbmétert kíván szállítani az Északi Áramlat-2-n keresztül, de emelkedtek, amikor ez kétségessé vált, mivel az engedélyezés elhúzódott. Az még mindig bizonytalan, hogy ezeket más útvonalakon keresztül lehet-e továbbítani.

"A második negyedéves telefonbeszélgetésen a vezetőség kijelentette, hogy az Északi Áramlat-2 őszi megnyitása valójában nem sokat változtatna az exportvolumeneken, ami a meglévő gázforgalom átirányítását jelenti" – mondta Ronald Smith, a BCS Global Markets vezető elemzője. Szerinte minden további kínálat segíthet az európai árak csökkentésében: "Ha stresszhelyzetben vagyunk, mint például most, a kínálat szerény mértékű bővülése is jelentős hatást gyakorolhat a gázárakra".

A Gazpromnak azonban lehet, hogy nincs sok mozgástere. Smith szerint a Gazprom kitermelése már most is a napi 1,5 milliárd köbmétert meghaladó csúcsérték közelében van.

Eközben a Gazprom északnyugat-európai tárolóiban csaknem 70%-kal kevesebb gáz van, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a Refinitiv adataiból.

Ez azt jelentheti, hogy Európa szűkösebb idők elé néz. "Annak kockázatát látjuk, hogy a Gazprom észak-nyugat-európai rendkívül alacsony készletszintje miatt a vállalat nem lesz képes teljesíteni szerződéses kötelezettségeit a tél folyamán" – írta a Goldman Sachs.

Fotó: Unsplash

  NRGreport
Címkék
#energetika   #energia   #Északi Áramlat-2   #gáz   #gázár   #Gazprom   #LNG  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.