NRGreport
Menü

Robbannak az árak a gázpiacokon

Trading | NRGreport | 2021-10-07 00:07

A holland és a brit nagykereskedelmi gázárak szerda reggel rekordmagasra emelkedtek a piacokon, majd egy erős csütörtöki kezdés után, némiképp korrigálva, 100 euró körül mozogtak délutánra. Az előrejelzések szerint a szélcsendesebb időszak és a hűvösebb időjárás csak fokozza a keresletet, a kínálat pedig továbbra is szűkös.

A novemberi gázár az európai referenciaértéknek számító holland TTF gázpiacon 25,60 euróval, 143,10 euró/megawattórára emelkedett reggelre szerdán. Majd csütörtök délután már csökkenés indult meg a rendkívül változékony piacon: a novemberi gázár 17,00 euróval, megawattóránként 100,50 euróra csökkent le, miközben ugyanezzel a termékkel korábban megawattóránként 155,00 eurós rekordáron kereskedtek még reggel.

"A hideg időjárásra vonatkozó előrejelzések reggel hihetetlen szintekre küldték az árakat, miközben nem volt egyértelmű kiváltó oka a visszafordulásnak sem - mondta egy kereskedő. Ez már nem a fundamentumok által vezérelt. Például a szén és a CO2 csökken, de nem kellene, hogy ezt tegye" - tette hozzá.

Az európai gázárak emelkedését az ellátás szűkösségével kapcsolatos folyamatos aggodalmak is támogatták.

"Elképesztő, amit látunk. Teljes őrület" - mondta egy gázkereskedő.

Az árak később az Európai Bizottság szabályozói beavatkozással kapcsolatos aggodalmak illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök megjegyzései miatt is csökkenhettek csütörtök délután, miszerint is Oroszország több gázt szállít.

Az Oroszországból érkező csővezetékes szállítások nyár óta alacsonyabbak, miközben az ázsiai cseppfolyósított földgáz (LNG) spot ára kedden rekordmagasra, közel 40 dollárra emelkedett millió brit hőegységenként (mmBtu).

Az Egyesült Királyságban a tárolók szerdán 100%-ban megteltek a Gas Infrastructure Europe adatai szerint.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OLVASSA EL KAPCSOLÓDÓ CIKKEINKET IS:

- A MEKH szerint egész évben maradhatnak a magas európai gázárak

- Több szektort is veszélyeztet az Egyesült Királyságban kialakuló szén-dioxid válság

NRGreport | Forrás: reuters