Szabályozás

Milliónyi mikroműanyagért lehetnek felelősek a hajók

Stuth-Nagy Niki | 2021.10.08. 09:28

Egy friss kutatás szerint a tengeri hajók vontatókötele miatt évente rengeteg mikroműanyag kerül a tengerbe, amelynek egészségügyi és környezeti hatásait még mindig nem értjük pontosan.

A Plymouth-i Egyetem friss kutatása szerint a tengeri és óceáni hajózás is lényegesen hozzájárul a vizeink mikroműanyag-szennyezéséhez. A vizsgált probléma konkrétan a hajókötelekkel van összefüggésben, a szintetikus anyagok használat közben ugyanis nyilvánvalóan bomlanak, ami mikroműanyagok távozásával jár.

A kutatók összehasonlították a tengerészeti iparban általánosan használt, de életkorukban, kopásfelületben és anyagában eltérő szintetikus köteleket, hogy értékeljék a használat során létrejött mikroműanyagok mennyiségét és jellemzőit. Ezt laboratóriumi kísérletekkel és terepi megfigyeléssel egyaránt sikerült kutatniuk.

A Science of the Total Environment tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a friss és maximum egyéves kötelek minden egyes méternyi munka után húsz darab mikroműanyagot engednek ki magukból. Ahogy a kötél öregszik, ez a mennyiség egyre nagyobb lesz, méghozzá szignifikánsan: egy kétéves kötél méterenként már 720 darabka, egy tízéves pedig 760 darabka kibocsátásáért felelős. A halászati tevékenységek során az egyes fogásokra vetítve a kötél hossza akár 220 m is lehet a hajó típusától és az óceán mélységétől függően – érdemes felszorozni ezt a mikroműanyag-mennyiséget.

Ha azonban csak 50 méterrel számolunk, ennyi elhúzott kötél alapján úgy becsülik a szakértők, hogy az új kötél nagyjából 700 és 2000 mikroműanyag-darabot szabadíthat fel. A használt kötél akár 40 ezer darab töredékért is felelős lehet.

Az Egyesült Királyság több mint 4500 aktív halászhajóval rendelkezik, ez azt eredményezheti, hogy évente 326 millió – 17 milliárd mikroműanyag darab kerülhet az óceánba csak az Egyesült Királyság flottájából. A tanulmány vezető szerzője, dr. Imogen Napper elmondta: „ezeket a becsléseket 2,5 kg súly húzása alapján számítottuk ki. A legtöbb tengeri tevékenység azonban sokkal nehezebb teher szállítását vonja maga után, több súrlódást és potenciálisan több töredéket hozva létre. Az eredményeink kiemelik a hajózási iparban a kötelek karbantartására, cseréjére és újrafeldolgozására vonatkozó szabványok sürgető szükségességét. Ezen kívül azt is mutatja, hogy fontos a folyamatos innováció a szintetikus kötéltervezésben, amelynek célja kifejezetten a mikroműanyag-kibocsátás csökkentése kell, hogy legyen”.

Korábban nem igazán készült hasonló kutatás a tengeri kötelek műanyagszennyezésével kapcsolatban, a Plymouth-i Egyetem tanulmánya az első, ami konkrétan ezzel foglalkozik.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.