Vállalatok

Idén újra Erőművek Éjszakája

NRGreport | 2021.10.09. 11:00

A tavalyi kényszerszünet után idén újra elstartolt a 2021-es Erőművek Éjszakája, október 8-án rendezték meg az ország legnagyobb energiaipari rendezvényét, ami a hatékony energiafelhasználás fontosságára is ráirányítja a figyelmet – írja az esemény szervezője, a MEKH közleményében.

Az Erőművek Éjszakájának fő szervezője idén is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, amelynek célja, hogy az energia- és távhőtermelés kulisszatitkainak bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes okosan bánni erőforrásainkkal.

Nyitott kapukkal és számos érdekes programmal várták tegnap a hazai erőművek és a fűtőművek az érdeklődőket az Erőművek Éjszakáján országszerte, többek között a Dunamenti Erőműbe, a Mátrai Erőműbe vagy a Paksi Atomerőműbe.

Harmincöt helyszínen csaknem 3000 fő vesz részt az Erőművek Éjszakája programjain – mondta el Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivője Pakson, ahol Dr. Kovács Antal, a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója társaságában megnyitotta az idei rendezvényt. Scherer Zsolt megjegyezte, a programtól azt várják, hogy akik részt vesznek ezen, egy kicsit takarékosabban és tudatosabban használják majd fel az energiát, elgondolkodnak, mielőtt feljebb állítják a fűtést, hiszen mindnyájunk kincse az energia. Az esemény megnyitóján, a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontjában Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője elmondta. az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól. Ha megismerjük az energiatermelés folyamatait, akkor talán okosabban és takarékosabban bánunk energiaforrásainkkal, amivel a környezetünket is óvjuk – hangsúlyozta a MEKH szóvivője.

A megnyitón Dr. Kovács Antal az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy nagy öröm az atomerőmű számára a program iránt mutatott óriási érdeklődés. Hozzátette, hogy az Európai Unió tudományos szervezete a megújuló energiaforrások közt ismerte el az atomenergiát, ugyanakkor a személyes benyomások is nagyon fontosak az atomerőmű kapcsán. Évente közel 40 ezer látogatót fogadunk, akik a helyszínen győződhetnek meg arról, hogy az atomerőmű biztonságosan és szén-dioxid kibocsátása nélkül állítja elő hazánk villamosenergia-termelésének felét. Arra biztatok mindenkit, hogy látogasson el hozzánk, ismerjen meg minket! – hangsúlyozta Dr. Kovács Antal.

Az Erőművek Éjszakájának nagykövete, Gyetván Csaba elmondta, ha van olyan kérdés ma, ami megkerülhetetlen, az éppen az energiagazdálkodás. Hogy hogyan aknázzuk vagy éppen ne aknázzuk ki a Föld energiaforrásait, és hogyan használjunk még több fenntartható, azaz zöldenergiát. Szerinte az ilyen események sokat segítenek abban, hogy ezeket a gondolatokat eljuttassák mindenkihez, még a legkisebbekhez is.

Az idei évtől a Távhőszolgáltatás Napja és az Erőművek Éjszakája szorosan kapcsolódik egymáshoz, így amellett, hogy az érdeklődők megismerhetik a városi fűtőművek működését, részesei lehetnek azoknak a közösségi programoknak is, amelyekkel a távhőszolgáltatók az ország számos pontján várják a látogatókat.

Fotó: unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.