Fenntarthatóság

Nem szabad alábecsülni a metánkibocsátás hatásait

NRGreport | 2021.10.09. 04:00

A jelenlegi felmelegedés legalább 25%-át az emberi tevékenységből származó metán okozza mely hosszú távon a szén-dioxid légkörmelegítő hatását is képes felülmúlni.  

A szén-dioxid kibocsátás előkelő helyet foglal el az EU klímával kapcsolatos napirendjén, azonban a politikai döntéshozók és a média gyakran elhanyagolja a második legfontosabb üvegházhatású gázt: a metánt.

Ez azonban a Reuters által közölt információk szerint hamarosan változhat. Az EU és az Egyesült Államok ebben a hónapban közös ígéretet tett arra, hogy a 2020-as szinthez képest 2030-ig 30%-kal csökkentik a metánkibocsátást, emellett megpróbálják a metánkibocsátás elleni fellépést nemzetközi szintűre kiterjeszteni.

Ezzel párhuzamosan az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága szeptember 28-án kedden 61 szavazattal tíz ellenében, hét tartózkodás mellett támogatta a végrehajtó bizottság 2021 decemberében benyújtandó tervét, amely arra kötelezné az olaj- és gázipari vállalatokat, jelentsék és csökkentsék metánkibocsátásukat, továbbá azt is előírná, hogy a vállalatoknak ki kell javítaniuk az esetleges szivárgásokat.

A metánkibocsátás csökkentése kiemelten fontos, mivel a mai felmelegedés legalább 25%-át az emberi tevékenységből származó metán okozza. Az IPCC legutóbbi jelentése szerint a metán eddig 0,5 fokot tett hozzá a jelenlegi globális felmelegedéshez. A legszennyezőbbnek ítélt CO2 esetében ez a szám csak 0,3 fokkal magasabb.

Az EDF energiavállalat a metánt olyan gázként említi beszámolójában, mely bár rövidebb ideig marad a légkörben, mint a szén-dioxid, 20 évvel a légkörbe jutása után több mint 80-szor erősebb légkörmelegítő erővel rendelkezik, mint a CO2.

Metán természetes geológiai szivárgásokból is kerülhet a légkörbe, azonban a szennyezés számottevő részét emberi tevékenység adja, csakúgy, mint a fosszilis üzemanyagok égetése, vagy a földművelésből és az állattartásból a levegőbe kerülő metán. Ehhez kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy az EU a világ legnagyobb gázimportőre, így a törvényhozók szerint Brüsszelnek fontolóra kellene vennie, hogy a metánra vonatkozó jogszabályait a fosszilis tüzelőanyagok behozatalára is alkalmazza. Az intézkedés elfogadása pedig az európai országokon kívül olyan termelő országokat érintene, mint Oroszország vagy Algéria.

 

Kép forrása:pexels.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.