Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

A világ legnagyobb hidrogénüzeme épül Szaúd-Arábiában

NRGreport | 2021.10.10. 04:00

Az Air Products & Chemicals, az amerikai ipari gázóriás nemrégen jelentette be, hogy Szaúd-Arábiában egy zöld hidrogénüzem építését tervezi. A 4 gigawattnyi szél- és napenergiával működő üzem a világ eddigi legnagyobb ilyen típusú projektje.

Az 5 milliárd dolláros üzem az Air Products, a szaúd-arábiai központú energiaóriás, ACWA Power és Neom, Szaúd-Arábia Egyiptommal és Jordániával közös határának közelében épülő új megaváros közös tulajdona lesz.

Az Air Products szerint a létesítményben napi 650 tonnányi zöld hidrogént tudnak majd előállítani, ami körülbelül 20 000 hidrogénüzemű busz üzemeltetésére elegendő.

A zöld hidrogént, ahogy arról korábbi cikkükben is beszámoltunk, a víz elektrolízisével állítják elő megújuló forrásokból származó villamos energia felhasználásával úgy, hogy közben nincs üvegházhatású gáz kibocsátás. További előnye, hogy termelése egyenletes, ráadásul jelenleg a legígéretesebb áramtárolási modellekben is óriási szerepe van.

A projekt kapcsán szintén érdekesség, hogy az elektrolízishez szükséges készülékeket a német thyssenkrupp fogja szállítani. A múlt hónapban hozta nyilvánosságra a vállalat, hogy az elektrolizátor-gyártási kapacitása elérte az 1 gigawattot, és lehetőség van a további bővülésre.

Az előállított üzemanyagot az Air Products ammónia formájában fogja a piacon értékesíteni, amit később alakítanak vissza hidrogénné. Az ammóniagyártás várhatóan 2025-ben indul.

A projekt több szempontból is nagy előrelépés lenne Szaúd-Arábia számára. Az új beruházásnak köszönhetően Neom, az új város, a megújuló energia és a zöld hidrogén globális központjává válhat. Emellett hozzájárul Szaúd-Arábia 2030-as tiszta energia és körkörös szén-dioxid-gazdaság stratégiájához is – mondta Nadhmi Al Nasr, a Neom vezérigazgatója

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.