Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Autószalonok – Koncepcióváltás vagy viszlát?

Benedek Attila | 2021.10.11. 04:00

Az autóipar mellett az autókiállítások is nagy változás előtt állnak. Tavaly a Covid-19 miatt elmaradtak az autó mustrák, idén ősszel tört meg jég, az új koncepció alapján rendezett Müncheni Autószalonnal. 

Az autó rajongóknak ismerősen csenghet Genf, Detroit vagy Los Angeles neve, ezekben a városokban évente rendeztek nagy autószalonokat. Frankfurt, Tokió és Párizs, viszont két évenként adott otthont az újdonságokat felvonultató rendezvényeknek. Évtizedekig adott volt a jól bejáratott menetrend: a szalonok a januári detroitival nyitottak, tavasszal jött Genf, ősszel Párizs, Frankfurt vagy Tokió lépett színre, a sort a novemberi Los Angeles-i show zárta. 

Az autógyárak és az autós szakma készült ezekre a sok száz ezer, esetenként milliónyi látogatót és sok ezer újságírót, tévé stábot megmozgató bemutatókra. Az utóbbi években már látszottak változások, nagy márkák kezdtek el távol maradni a standokról.

 

 

Az első jelek

A Volvo például azzal indokolta a gyakori távol maradását, hogy a kiállításba ölt pénzt, inkább az online jelenlétre költi, mert ott hatékonyabb a megtérülés, mint a szalonon. Ugyanis a terület bérlése, a pazar standok felépítése, lebontása, a személyzet oda utaztatása, étkeztetése, a szállás költségek távolról is igen jól látható összeget emésztettek fel. A sok márkával rendelkező óriás vállalatok – pl. VW csoport – nem is standokban gondolkodnak, hanem külön csarnokokban, ahol egy csoportban mutatják meg a márkáikat. Ez a típusú szalon jelenlét a cég nagyságát is remekül demonstrálta.   

A másik autószalon elleni érv, hogy a bemutatandó újdonságok képei gyorsan felkerülnek a netre, mert a gyárak és a rendezők komoly háttér anyagokkal segítik a sajtót. Így az autó rajongó is gyorsan képbe kerül a szalonok újdonságaival. A változások legerősebb szele a távol-keletről indult, ugyanis évek óta már Kína a világ legnagyobb autópiaca és folyamatosan növekszik. (2020/25,3 millió db).

Ezért a felsorolt nagy nevű szalonok hasznosságukat tekintve, szépen kezdenek elhalványulni a jóval erősebb vásárlóerőt jelentő kínaiak mellett, így az ázsiai ország kapja meg sok olyan autó világ premierjét, ami eddig Genfnek vagy Detroitnak "alanyi jogon" járt. A régi nagy nevek sokszor kontinens premierként mutattak be új autóikat, amiket először Kínában láthatott a nagyérdemű. Ez a jelenség mutatja meg legjobban a piac gyökeres változását.            

A Covid-19 közbelép

Az első nagy megállítás 2020 márciusában történt, ekkor az utolsó pillanatban lefújták a Genfi Autószalont, amely az egyik legpompásabb autó mustra. A svájciak azóta már valamennyire kiheverték a 2020/2021 és 2022-es szalon elmaradását. Cserébe erősen készülnek 2023-ra és bővítenek, mert Qatarban is rendeznek Genfi Autószalont, így a túlélésük elviekben biztosított. A tengerentúli rendezvények is elmaradtak, a legkorábban Kína ébredt, ahol már idén több nagy autó és motorkerékpár szalon is lezajlott.  

A jövő 

Az évtizedig a frankfurti vásárvárosban tartották a nemzetközi autószalont, hivatalos nevén az IAA-t. A németek pár éve már tervezték a költözést, ezért a legnagyobb és legnevesebb német autó bemutatót idén Münchenben rendezték. A szeptember 7. és 12. között megtartott kiállítás teljesen új koncepcióval indult útjára.

A legfőbb változás, hogy a neve IAA Mobility-re változott. Így már nem csak az autó iránt érdeklődők nézelődhettek, hanem a rollerek, a közösségi közlekedés és a kerékpárok szerelmesei is. A másik fontos változást az jelentette, hogy nem csak a Müncheni vásárközpontban tartották a rendezvényt, hanem a bajor főváros belvárosában és a BMW főhadiszállásán is (BMW Welt). Ezért a látogatók jobban megismerték Münchent. Fontos a nyitott terek nagy arányú használata, ez kulcs elem a Covid-19-es időkben. Az Egyesült Államok legnagyobb autószalonja (NAIAS, Detroit), évek óta tervezi, hogy a megszokott januári időpontról nyárra teszi át a rendezést. Csak a megvalósítást keresztül húzta a járvány. Itt is hasonlóan gondolkodnak: hatalmas nyitott helyeken állítják ki az autókat és nem csak a négykerekűek lesznek a fókuszban, hanem a mobilitás is. Persze megtartják a járművek kipróbálási lehetőségeit, lesz épített tereppálya és sok más tesztelési lehetőség, hogy a vásárlást ösztönözzék.             

 

 

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.