NRGreport
Menü

Többéves csúcsra ugrott a nyersolaj ára a globális energiaválság miatt

Trading | NRGreport | 2021-10-11 16:00

A szén, a gáz és a villamos energia ára is rekordmagasságba szökött az elmúlt hetekben az Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban tapasztalható energiahiány miatt.

Indiában egyes államokban szénhiány miatt áramkimaradások vannak. A kínai kormány eközben utasította a bányatársaságokat a széntermelés fokozására, mivel az energiaárak ugrásszerűen megemelkedtek.

"A múlt heti hír, miszerint az (amerikai) energiaügyi minisztérium egyelőre nem tervezi a stratégiai tartalékok megcsapolását, továbbra is fenntartja az olajpiac feszességét, és támogatja az árakat" - mondta Giovanni Staunovo, a UBS elemzője.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter a múlt héten azt mondta, hogy a kormányzat fontolóra vette az ország vészhelyzeti olajtartalékainak megcsapolását a benzinárak csökkentése érdekében, bár az energiaügyi minisztérium később azt mondta, hogy "jelenleg nem terveznek lépéseket".

Az Egyesült Államokban a fúrótornyok a múlt héten öt új olajkutat helyeztek üzembe, ami az ötödik egymást követő heti növekedés az olaj- és gázkitermelő fúrótornyok számában.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségesei, az OPEC+ néven ismert szervezet a múlt héten úgy döntött, hogy fenntartja a kitermelés folyamatos és fokozatos növelését.

"A készletek csökkenése, az OPEC fegyelme és az energiaszűkösség folyamatos fennállása szilárd segítséget nyújt az áralakulásnak a következő három hónapban" - mondta Varga Tamás, a PVM Oil Associates londoni brókercég olajipari elemzője.

Fotó: Unsplash

NRGreport | Forrás: reuters