Mobilitás   A rovat támogatója az Audi

Megtalálták a városi mobilitás Szent Grálját?

Benedek Attila | 2021.10.12. 04:00

A kérdőjelet el lehet hagyni, a motoros szakma olyan dolgot tett, amiről az autósok csak álmodoznak. Összefogtak és közös jövőt hoztak létre.

Az előbbi mondat elég erősnek és hatásvadásznak tűnik, de szerencsére tényleg igaz. Az elektromos mobilitásnak jelenleg – és még pár évig – a hosszadalmas töltés lesz az egyik fő hátráltatója, a műfaj drágasága mellett. A megoldást a néhány év múlva elviekben megérkező szilárd test akkumulátorok fogják jelenteni.

A másik kiút, a Kínában már működő akku csere program. Ez azt jelenti, hogy az autós beáll a cserepontra és ott a töltés helyett villámgyorsan kicserélik az autó áramtárolóját. Ennek a technológiának a tömeges elterjedéséhez az kell, hogy ne csak néhány márka foglalkozzon vele, hanem jóval több.

A kezdeti lépések

Lehet mondani, hogy az előzetes kísérlet már lezajlott és jól működik. A hangszereiről is ismert Yamaha, az indiai Hero és még két márka motorszállítóként társ egy akku cserés programban. A Gogoro néven futó tajvani projektben kétezer fölötti a cserepontok száma és a 2015-ös indulás óta már 200 milliónál is több akkucserét hajtottak végre. A felhasználók száma pedig meghaladta a négyszázezret. A hely nem véletlen: Ázsiában a körülmények és a lakosság anyagi helyzete miatt a kétkerekűek jelentik az átlagember és a családok mobilitását.

Nyugat-Európában, főleg a délebbi országokban a városi robogózás régóta bevett szokás, egyfajta életérzés. Szóval elég komoly, évente több millió kétkerekűt felvevő piac áll a zöldítés előtt.

A konzorcium

Nem lehet eleget hangsúlyozni a józan észt és a hosszú távú gondolkodást, amit a piaci konkurensek produkáltak. Le tudtak ülni tárgyalni egymással és a zöldebb és fenntarthatóbb jövő érdekében közös nevezőre jutottak.

A tárgy a motorkerékpárok, robogók, mopedek, három- és négykerekű járgányok azonos akkumulátorokkal történő használata, plusz a cserehálózat kiépítése. Az SBMC (Swappable Batteries Motorcycle Consortium, jelentése: cserélhető akkumulátorok motorkerékpár konzorciuma) rövidítés alatt futó program résztvevői a Honda, amely a világ legnagyobb motorkerékpár gyára, a másik japánt a Yamaha képviseli. Az osztrák KTM, a sok márkájával és a komoly indiai kapcsolataival mára nagyon erős piaci szereplővé nőtte ki magát. Az olasz Piaggio csoport sem kispályás, élen a robogó műfajt megteremtő Vespával. A társulásuk teljesen nyitott és szívesen fogadják a további csatlakozókat.

Szabványosítás

A csapattagok jó kapcsolatokat ápolnak európai és világ szinten működő szervezetekkel, amelyek szabványosítással foglalkoznak. A cél, a mindenki számára elfogható egységes, könnyen cserélhető akkupakkok létrehozása és ennek a szabványosítása. A mintát talán az elemek jelentették, amelyeknél az egész világon teljesen egységesek a méretek.

Az egységesítés következményeit nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert sok milliónyi azonos alkatrész és a növekvő cserehálózat villámgyorsan viszi le az árakat és a terjedés pár év alatt elég komolyat nőhet. Főleg Ázsia és India tud majd brutális számokat produkálni, ahol a két és három kerekűeken történik a helyváltoztatások nagy része.

  Benedek Attila
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.