Fenntarthatóság

A napelemek jelenthetik a megoldást a cégeknek a szárnyaló áramárak ellen

Major András | 2021.10.13. 03:00

A hazai kereskedelmi és ipari ingatlanok lapos tetői ideális helyszínt és szinte végtelen növekedési lehetőséget kínálnak a napelemes rendszerek kiépítésére, ami mindinkább elérhető, gazdaságilag életképes és racionális beruházás a vállalkozások számára. Ehhez a fenntarthatósági elvárásoknál is erőteljesebb motivációt jelenthet a villanyszámlák masszív emelkedése. Egyre inkább megéri támogatás nélkül is belevágni.

Az elmúlt időszakban napenergia-témában Magyarországon megjelent hírek érthető módon elsősorban a kötelező átvételi, illetve megújuló energia támogatási rendszerbe termelő nagy, földre telepített naperőművekről, valamint a családiház-tetőkön terjedő háztartási méretű (HMKE) naperőművekről szóltak. Ezek telepítései mutatták ugyanis messze a legnagyobb bővülést, így az immár jóval 2000 MW fölött járó hazai fotovoltaikus kapacitásnak is ilyen naperőművek teszik ki az elsöprő többségét. Bár a háztartási méretű lakossági és céges, illetve az ennél nagyobb, a cégek saját fogyasztását csökkenteni hivatott rendszerek egy része lapos tetőkön valósul meg, ezek szerepe egyelőre nem jelentős, különösen a lehetőségekhez mérten.

Ez azonban hamarosan alapvetően megváltozhat, mivel a hazai raktárak, gyárak és kiskereskedelmi parkok számtalan lapos tetője ideális helyszínül szolgál a napelemes telepítésekhez. A potenciál hatalmas, nem véletlen, hogy korábban az iparág részéről megfogalmaztak olyan javaslatot, miszerint a megújuló energia támogatások elosztására hivatott METÁR-tender kiírásában kívánatos lenne egy, a nagyfelületű lapos tetők naperőművi hasznosítását célzó önálló kategória kialakítása, más uniós országokhoz hasonlóan.

Brutális áramár-emelkedés

A céges lapos tetőkön történő telepítések várható felfutását több tényező is indokolja, mindenekelőtt a piaci villamosenergia-árak elszállása. Miközben a gazdasági fellendülés erőteljes keresletet támaszt, a földgázpiaci kínálati szűkösség és masszív áramelkedés, a CO2-kvóta drágulása, valamint a szélenergia-termelésben tapasztalt hiányok Európa-szerte radikális árnövekedéshez vezettek az áramtőzsdéken.

A magyar áramtőzsde másnapi piacán szeptemberben már alig-alig süllyedtek 100 euró/MWh alá a napi (zsinór) átlagárak, a hónap második felében pedig a 150 euró körül vagy azt meghaladó árak is többször előfordultak. Összevetésül: míg egy évvel korábban, 2020 szeptemberében a havi átlagár 46 euró alatt maradt, idén szeptemberben meghaladta a 135 eurót, vagyis az emelkedés a 300 százalékot közelíti. A folyamatot meghatározó tényezők várható alakulását figyelembe vevő prognózisok alapján a következő időszakban nem érdemes nagy áresésre számítani, ami minden, a villamos energiát piaci áron beszerző vállalkozásra jókora terhet rak. (Nem beszélve a mindenkit érintő inflációs következményekről.)

A villamos energia drágulásának negatív hatását az érintett cégek többféle módon is tompíthatják. Reagálhatnak fogyasztásuk csökkentésével, amit – ha termelésüket nem akarják visszafogni – energiahatékonyságuk növelésével érhetnek el. Az energiapazarlást mérséklő beruházásokban rejlő lehetőség azonban sok vállalkozás esetében korlátozott, illetve már nagyrészt kiaknázták, ezért számukra egy, a fogyasztási igényekhez méretezett saját napelemes rendszer jelentheti a megoldást villanyszámlájuk csökkentésére. A fenti okok miatt az utóbbi időszakban egyre több magyarországi vállalkozás dönt ilyen beruházás indítása mellett, és a várakozásokra tekintettel nem tűnik merész kijelentésnek azt mondani, hogy a jövőben egyre jobban megérheti saját céges napelemes rendszert telepíttetni.

Az árampiaci helyzet mellett az is egyre rövidebb megtérülést tesz lehetővé, hogy a napenergia ára messze nem a gáz- és árampiaci emelkedést követi. Az elmúlt hónapokban ugyan megtört az évtizedes csökkenő trend, és 2020 vége óta a napelemes rendszerek költségei emelkedtek, részben a koronavírus-járvány előidézte kapacitásszűkület és az erőteljes kereslet miatt, de az ár így is meglehetősen versenyképes, és az előrejelzések szerint már 2022-ben visszatérhet az ereszkedő tendencia.

A 2022-es éves zsinór villamosenergia-termék ára a HUDEX-en (euró/MWh)
Forrás: HUDEX

A beruházásokhoz különféle támogatások is elérhetőek, a napelem-telepítő vállalkozások pedig a leginkább megfelelő pályázati lehetőség kiválasztásában és az ahhoz kapcsolódó ügyintézést átvállalva is segíthetnek a cégeknek. Az áramárak emelkedése miatt azonban a jövőben várhatóan egyre több üzleti beruházás fog megvalósulni állami, illetve európai uniós támogatás nélkül is.

Trendforduló a láthatáron

A napelemes rendszerek tervezésével, telepítésével és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások azt tapasztalják, hogy a hazai cégek részéről egyre fokozódik az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt, tekintettel arra, hogy a lakossági piactól eltérően a vállalati szektorban évről-évre folyamatosan növekszik az áram ára. A cégek érdeklődését egyszerre több tényező együttes hatása hajtja, ezek között a dobogós helyeken az éppen aktuális elérhető EU-s, illetve állami pályázati források, a folyamatosan emelkedő vállalati áram díja, a megtérülés ideje és a környezettudatosság kérdései állnak. A trend azonban fordulni látszik: míg eleddig elsősorban a hosszú átfutási időt igénylő pályázati konstrukciók domináltak, mostanság már független, önerős beruházásban is vizsgálják a döntéshozók a napelem rendszerek létjogosultságát, ugyanis manapság már csak években és nem évtizedekben mérhető megtérülésről beszélünk – fogalmaz Belák Gábor, az NVSolar Energia Kft. ügyvezető igazgatója.

"A vállalatok egy könnyű, egyszerűsített engedélyezési folyamattal véghez vitt 50-60 KW összteljesítményű napelemes rendszerrel a fogyasztásuk egy részét teljesen függetleníteni tudják a jövőbeni áremelkedéstől, segítve ezzel a hosszú távú költségeik tervezését. Nem utolsó sorban egy ilyen beruházással a cégvezető mutatni képes a szállítói, és a vevői felé, hogy fontos számára környezete védelme" – teszi hozzá.

A lapos tetős rendszereknél kiemelt figyelmet kell fordítani előzetesen a tervezésre, amely magában foglalja a statikai szakvéleményt, beleértve a napelemek megfelelő súlyozását is. Egy ilyen telepítésnél nem csavarrögzítéssel kerülnek rögzítésre a panelek, hanem a lapos tetős tartószerkezetre megfelelően elhelyezett súlyok lerakásával. Telepítési szempontból egy lapos tetős rendszer felszerelése mindig könnyebb feladat a telepítők számára, mint a ferde tetős, ahol a 20 kilogrammot nyomó panelekkel nehezebb dolgozni; persze a panelek lapos tetőre történő feljuttatása kihívást jelenthet. Termelési hatékonyság szempontjából minden egyes napelemes rendszer egyedi, a lapos tetőnek viszont megvan az az előnye, hogy amennyiben elegendő hely áll rendelkezésre, akkor a paneleket a legoptimálisabb, déli irányba fordítva a lehető legnagyobb hozamot garantálhatjuk a beruházónak – mondja Belák Gábor.

Felértékelődő piac

A céges napelemes rendszerek, azon belül a lapos tetők piaci szegmensének felértékelődését jelzi az is, hogy a gyártók is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a területre. Az egyik legutóbbi technológia fejleményként az iparág legeurópaibb gyártójaként is gyakran hivatkozott Q CELLS egy új, kimondottan lapos tetőre szerelhető rendszer magyar piacra dobását jelentette be.

A Q CELLS, a napenergia, az energiatárolás, a downstream projekt üzletág, valamint az energia kiskereskedelem területének elismert, átfogó energiamegoldás-szolgáltatója a kontinens összes nagy napenergia-piacán bevezette a Q.FLAT-G6-ot. A lapos tetőre szerelhető rendszer tovább gyorsíthatja a napenergia-termelés erőteljes bővülését Magyarországon, a már most kiemelkedő 2021-es év növekedését is fokozva, amikor is a nyár folyamán először a naperőművek már több áramot állítottak elő, mint a szenes kapacitások. A napenergia részaránya 3-ról 12 százalékra nőtt, míg a szénalapú termelés súlya 17-ről 10 százalékra esett vissza 2018 és 2021 nyara között az EMBER nevű think tank által kiemelt adatok szerint.

"Ez a biztató adat azt mutatja, hogy a napenergia-termelés az elmúlt három évben megháromszorozódott Magyarországon, a kereskedelmi és ipari szektort pedig különösen izgalmasnak tartjuk, amely valóban kezdi megmutatni potenciálját Magyarországon. A Q CELLS új terméke, a Q.FLAT-G6 bevezetése a magyar piacra támogatni fogja a szektor növekedését, köszönhetően könnyű telepíthetőségének és hosszú távú tartósságának, amelyek segítenek csökkenteni a kezdeti telepítési költségeket és nyugalmat biztosítanak a vállalati ügyfelek számára" – mondta Simon Róbert, a Q CELLS magyarországi értékesítési vezetője.

A prémium minőségű napelemek gyártásában piacvezető, integrált napelem + energiatárolás + energiamenedzsment megoldásokat is kínáló társaság lapos tetőre specializált rögzítőrendszer-kínálatának legújabb tagja a kontinens összes nagy napenergia-piacával egy időben jelenik meg nálunk, szintén a magyar lapos tetős piac jelentőségének növekedésére utalva.

A kavicsos vagy zöld tető is ideális helyszín

A gyártó szerint a napelem moduljaihoz hasonlóan időtálló Q-FLAT-G6 rugalmasan alkalmazható számos lapos tetős kereskedelmi és ipari ingatlanon, a napelemes rendszerek gyors és egyszerű telepítését lehetővé téve akár kavicsos vagy zöld tetőkön is. A rendszer kompatibilis a társaság által gyártott összes, kereskedelmi és ipari ingatlanra tervezett napelem modullal, és kiegészítők széles köre csatlakoztatható hozzá, beleértve az inverteres powerbankot és a besugárzásérzékelőt. A Q CELLS eddigi legaerodinamikusabb rögzítőrendszerét még szigorú szélcsatorna-tesztelésnek is alávetették, és környezetbarát, villámvédelemmel ellátott anyagok felhasználásával készült.

A napelemes rendszerekhez integrálva egyre inkább megéri akkumulátoros energiatárolót is telepíteni. A HMKE-nél nagyobb rendszerek esetében a cégeknek eddig sokszor egyszerűen nem érte meg a hálózatba való visszatáplálás a magas költségek és az alacsony átvételi ár miatt, ezért nem ritkán a visszwatt-védelem nevű megoldással inkább veszni hagyták a pillanatnyi fogyasztást meghaladó megtermelt energiát. Ám az áramár emelkedésével ez is változhat, mivel a drágulás egyre inkább érdekeltté teszi a napelemes fogyasztókat a napenergia-termelés lehető legnagyobb részének helyben történő felhasználásában.

Összességében tehát saját napelemes rendszer telepíttetésével a vállalkozások jelentősen csökkenthetik a centrális villamosenergia-ellátás áringadozásainak és drasztikus –emelkedésének való kitettségüket. A lapos tetők ideális helyszínül szolgálnak ehhez, a lehető legnagyobb hozamot garantálva a beruházóknak. Ezzel nem csak megfizethető és minden szempontból fenntartható alapokra helyezhetik áramellátásukat, de egyben annak biztonságát is növelhetik, saját kezükbe véve áramellátásuk biztosításának jelentős részét.

További információ a Q CELLS oldalán: https://hu.q-cells.com/

 

Címlapkép és termékfotó forrása: Q CELLS

  Major András
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.