Szabályozás

Nem kell aggódni: lesz gáz télen

NRGreport | 2021.10.13. 12:17

A gáztárolókba szeptember 30-ig betárolt több mint 5 milliárd köbméternyi földgázmennyiség biztonsággal fedezi a hazai igényeket – közölte a MEKH.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) minden évben ellenőrzi a lakossági felhasználók ellátásához szükséges gázforrások készletét, az erőművek téli felkészültségét és a tüzelőanyag-készletek meglétét. Emellett a betárolandó földgáz mennyiségét figyelembe véve meghatározza az adott szolgáltató területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást. 

Az idei betárolási időszak végén, szeptember 30-án 5,28 milliárd m3-nyi gázkészletet állapított meg, ami több mint 83%-os töltöttségi szintet jelent. Ez a mennyiség tartalmazza a kereskedelmi tárolók és a biztonsági tárolók készleteit is. 

A fűtési idényben a földalatti gáztárolók szerepe különösen meghatározó, hiszen egy hidegebb téli napon az ország földgázfogyasztásának akár fele is származhat ebből a forrásból. 

A kereskedelmi készleten felül rendelkezésre álló biztonsági készlet szélsőséges körülmények között – így különösen földgázellátási válsághelyzet esetén – szolgálja a lakosság folyamatos ellátását.

Október 1-jén a kitárolás is megkezdődött. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják.A következő betárolási időszak 2022. április 1-jén kezdődik.

 

Kép forrása: unsplash.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.