Trading

Oroszország nem használja fegyverként a gázt

NRGreport | 2021.10.13. 19:30

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Oroszország nem használja fegyverként a gázt, és kész segíteni Európa energiaválságának enyhítésében, miközben az EU rendkívüli csúcstalálkozót hívott össze az egekbe szökő árak kezelésére.

Az energiakereslet megugrott, ahogy a gazdaságok talpra álltak a világjárvány után, ami felhajtotta az olaj, a gáz és a szén árát, fokozta az inflációs nyomást és aláásta a globális felmelegedés elleni küzdelemben a szennyező fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

Kína, a világ második legnagyobb gazdasága és az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátója, növelte a széntermelést és a szénimportot, mivel a hazai szénárak rekordszintre emelkedtek, és az erőművek küszködtek az áramszolgáltatással az otthonokban és a gyárakban. Az energiaválság felerősítette a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdai felhívását a megújuló energiaforrásokba történő beruházások megháromszorozására a piacok stabilizálása és az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében.

Putyin egy moszkvai energetikai konferencián elmondta, hogy a gázpiac nem kiegyensúlyozott és nem kiszámítható, különösen Európában, de kijelentette, hogy Oroszország teljesíti a szerződéses kötelezettségeit a szállítókkal szemben, és kész növelni a szállítást, ha kérik. Visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország fegyverként használja az energiát: "Ez csak politikai indíttatású hablatyolás, amelynek semmilyen alapja nincs".

Az Európai Unió nem kérte Oroszországot, hogy növelje a szállított gázmennyiséget a térségbe – mondta az Európai Bizottság egyik tisztviselője a Reutersnek.

Oroszország és Európa vitába keveredett egy új vezeték, az Északi Áramlat-2 miatt, amely orosz gázt szállítana Németországba. A vezeték már megépült, de a szállítás megkezdéséhez még engedélyre vár, miközben az Egyesült Államok és néhány európai nemzet hevesen tiltakozik az engedélyezés ellen, mert attól tartanak, hogy Európa még inkább függővé válik Oroszországtól. Egyes európai politikusok szerint Moszkva az üzemanyagválságot nyomásgyakorlásra használja fel, amit Moszkva többször is tagadott.

Az Európai Bizottság szerdán felvázolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a 27 tagállamot tömörítő EU az energiaválság leküzdésére hozna, beleértve egy olyan önkéntes lehetőség vizsgálatát, amelynek keretében az országok közösen vásárolhatnának gázt. Az uniós országok miniszterei október 26-án rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák az árak megugrását. "Az egyetlen módja annak, hogy a gázt teljesen függetlenítsük a villamosenergiától, az, hogy többé nem használjuk fel áramtermelésre" – mondta Kadri Simson, az EU energiapolitikai vezetője. "Ez az EU hosszú távú célja, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat megújuló energiaforrásokkal váltsuk fel".

A párizsi székhelyű IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) szerint a világnak 2030-ig 4 billió dollárt – a jelenlegi szint háromszorosát – kell tiszta energiába és infrastruktúrába fektetnie, hogy elérje a nettó zéró kibocsátást, és 2050-re 1,5 Celsius-fokra korlátozza a globális felmelegedést, ami a 2015-ös párizsi klímaegyezményben kitűzött cél. "A világ nem fektet be eleget a jövőbeli energiaszükségleteinek kielégítésére" – áll a jelentésben, amelyet az ENSZ október 31-én kezdődő, Glasgowban megrendezésre kerülő COP26 éghajlat-változási konferenciája előtt tettek közzé.

Mivel a megújuló energiaforrások nem tudták betölteni a hiányt a megugró kereslet közepette, a kőolaj és a földgáz ára az egekbe szökött. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete csökkentette a világ olajkeresletére vonatkozó 2021-es előrejelzését, de azt mondta, hogy a gázárak emelkedése miatt a fogyasztók olajra válthatnak. Az irányadó nyersolaj a múlt heti több mint hároméves csúcs közelében, hordónként 84 dollár felett kereskedett.

Putyin szerint az olajárak elérhetik a hordónkénti 100 dollárt. "Ez nagyon is lehetséges" – mondta. "Mi és partnereink az OPEC+-ban mindent megteszünk a piac stabilizálása érdekében."

"A jelenlegi árak az alapvetően indokolt szintek felett vannak, továbbra is volatilisek maradnak, és még ebben a szezonban elérhetik a 100 $/mmBtu vagy a feletti szintet, ha nagyon hideg lesz az időjárás" – közölte a Citi bank, amely a negyedik negyedévre vonatkozó európai és ázsiai irányadó gázárakra vonatkozó előrejelzését is mintegy 3 dollárral emelte.

Az Egyesült Államoknak is valószínűleg fájdalmas lesz az Energia Információs Hivatal szerint, amely szerdán arra figyelmeztetett, hogy ezen a télen többe fog kerülni az amerikai otthonok fűtése.

Az ellátás biztonságát felügyelő Európai Gázszállító Rendszerüzemeltetők Hálózata (ENTSOG) szerint a hideg európai tél miatt a korábbi maximális szintekhez képest 5-10%-kal kellene növelni a gázimportot. "Megkeressük a kereskedelmi partnereket, hogy megvitassuk, lehetséges-e növelni a piacra történő szállításukat" – mondta Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa.

Az energiahiány enyhítése érdekében Peking azt mondta, hogy engedélyezni fogja az erőműveknek, hogy piaci alapú árakat számítsanak fel a kereskedelmi fogyasztóknak, szakítva így azzal a politikával, amely lehetővé tette az ipar számára, hogy fix árú villamosenergia-szerződéseket kössön a szolgáltatókkal.

Fotó: Unsplash

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.