Mobilitás

Ez a német gyár segíthet zöldebbé tenni a repülést

Stuth-Nagy Niki | 2021.10.14. 08:38

Szintetikus kerozint gyártanak majd egy német gyárban, hogy megreformálják az egyik legszennyezőbb közlekedési formát.

Csaknem megkétszereződött a légi közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás mértéke az elmúlt két évtizedben. Habár a nemzetközi légi és vízi közlekedés csupán az összes kibocsátott üvegházhatású gáz 3,5%-árt felelős az EU-ban, ez a két szektor járul hozzá a leginkább növekvő mértékben a klímaváltozást gyorsító anyagok kibocsátásához. Ennek okai főként az légi utasok számának, illetve a kereskedelem mértékének növekedése – írja az Európai Parlament weboldala. Kína és az Egyesült Államok után az Európai Unió a világ harmadik legnagyobb az üvegházhatásúgáz-kibocsátója. A becslések szerint a repülőgépek által kibocsátott károsanyag mértéke 2050-re a hétszeresére, sőt akár a tízszeresére is nőhet az 1990-es adatokhoz képest.

Míg más közlekedési ágazatokat gyorsan elektromossá alakítanak, a vonatok már nem pöfögik a füstöt a levegőbe, és az elektromos autók is egyre népszerűbbek, a repülőipar lemarad – tény, hogy nehezebb elektromos repülőgépekkel dolgozni, mint, mondjuk, autókkal, a kibocsátásokat azonban muszáj lesz mérsékelni. Szakértők szerint az e-üzemanyagok a fosszilis tüzelőanyagok leváltásával segíthetnek a probléma megoldásában anélkül, hogy jelentős műszaki módosításokat kellene végrehajtaniuk a repülőgépeken.

Az új gyár Németország északnyugati határának közelében, Werltében nyílt meg, a célja pedig, hogy szintetikus kerozint gyártson a repüléshez. A gyár négy közeli szélerőműből származó vizet és áramot használ majd fel hidrogén előállítására. Egy évszázados, kipróbált folyamat során a hidrogént szén-dioxiddal kombinálva nyersolajat állít elő, amelyet aztán repülőüzemanyaggá finomítanak.

Az így keletkező szintetikus kerozin felhasználása annyi kibocsátással jár, amelyet a gyártási folyamatban kivonnak a levegőből, így gyakorlatilag szénsemleges üzemanyagról beszélünk. Egyelőre nem nagyüzemben folyik majd a gyártás, ez a létesítmény naponta annyi kerozint állít majd elő, amivel három hét alatt lehet megtölteni egy kis személyszállító repülőgépet. A cél egyelőre az, hogy kipróbálják a technológiát, és kialakítsák rá a folyamatokat, amelyeket aztán fel lehet skálázni később. A gyárat a német Atmosfair nonprofit szervezet álmodta meg, ami szerint a cél egyelőre annyi, hogy megmutassák: a technológia létezik, és működik is.

Szakértők szerint az olcsó napenergia felhasználásával elméletben lehetséges olyan módon szintetikus kerozint előállítani, hogy az ráfordított erőforrásokban annyira jöjjön ki, mint a fosszilis üzemanyagok. Egyelőre az így előállított üzemanyag drágább lesz, mint a hagyományos, de az Atmosfair nem árulta el, mennyiért adja el az első ügyfelének, a szintén német Lufthansának. Dietrich Brockhagen vezérigazgató szerint azonban le lehet vinni a költségeket 5 euróra literenként.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.