Fenntarthatóság

Halványodik a Föld a klímaváltozás miatt

Stuth-Nagy Niki | 2021.10.18. 09:00

A klímaváltozás olyan láncreakciókat indíthat be, amelyek nem várt következményekkel járnak – egy friss kutatás például kimutatta, hogy az óceánok melegedése sötétebbé teszi a bolygónkat.

Érdekes eredményre jutott kutatásában az Amerikai Geofizikai Szövetség: a klímaváltozás hatására melegedő óceánok egyre sötétebbé, halványabbá teszik a Földet. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedésnek olyan hatásai lehetnek, amelyeket egyelőre még nem látunk előre.

A kutatók azt vizsgálták 20 éven keresztül, hogy a „földsütés” („earthshine”), azaz a bolygóról visszaverődött napfény mennyisége hogyan változik. Ezt a Hold fényességével lehet mérni, hiszen a Hold csak azért világít, mert a Földről visszaverődő fény rásüt. A szakértők jelentős változást vettek észre a bolygónk albedójában, ami az elmúlt néhány évben sokkal intenzívebben kezdett el csökkenni, mint a korábbi évtizedekben.

A Föld a napfény mintegy 30 százalékát tükrözi vissza, a friss kutatás becslései szerint ez a mennyiség 0,5 százalékkal csökkent a vizsgált időtartam alatt. A fő probléma az, hogy ennek a változásnak a nagy része nem a húsz év alatt, hanem az utóbbi három évben zajlott le. 17 éven keresztül szinte ugyanazok az eredmények érkeztek vissza a mérések alapján.

A kutatók szerint alapvetően két dolog határozza meg a Földről visszaverődő fény mennyiségét. Az egyik az, hogy mennyire fényes a Nap, a másik pedig az, hogy a bolygó mennyire képes visszaverni a napsugarakat, tehát mekkora az albedója. A kutatási időszak alatt a Napból érkező fény mennyisége nem változott olyan mértékben, amilyen mértékben a visszavert fényé, ezért valószínűleg a hiba a második faktorban lehet.

A szakértők azt mondják: a klímaváltozás miatt sokkal kevesebb világos, magas fényvisszaverő-képességű, alacsonyan mozgó felhő képződik, a Csendes-óceán keleti részén például az elmúlt években ez kifejezetten megfigyelhető volt. A szakértők pontosan ezen a területen mértek magasabb hőmérsékleteket az óceán felső rétegeiben, ami a klímaváltozás közvetlen következménye lehet.

A változások egyébként abban is tetten érhetők, hogy növekszik az az energiamennyiség, amit a bolygó a Napból érkező fénytől tárolni képes. Ez azt jelenti, hogy több energia marad a Földön, ami további felmelegedéshez vezethet mind a felszínen, mind az óceánokban.

A Geophysical Research Letters szaklapban megjelent tanulmányban a szakértők azt is megjegyzik, hogy korábban azt hitték, a klímaváltozás több felhővel és több visszatükröződő fénnyel jár majd együtt, de úgy tűnik, tévedtek.

  Stuth-Nagy Niki
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.