Trading

Igény az van, csak olaj nincs

NRGreport | 2021.10.20. 04:00

Az OPEC+ tagok keményen küzdenek az olajkitermelés növeléséért, de még így sem biztos, hogy hozni tudják a számokat – írja több neves híroldal, csakúgy mint a Reuters vagy Bloomberg.

Az OPEC+ eredetileg napi 400 ezer hordóval (bpd) emelte a kitermelési célokat szeptemberben, végül azonban a szeptemberi kitermelés 15%-kal elmaradt a várt értéktől. Ez azt tükrözi, hogy egyes tagok, többek között Angola, Nigéria és Azerbajdzsán a beruházások, a kutatófúrások hiánya, valamint egyéb problémák miatt nem tudták a megállapodás szerinti mennyiségre növelni a kitermelést, ami tovább súlyosbította az ellátási hiányt és emellett persze az olajáraknak sem kedvezett.

A Brent nyersolaj  vételára hétfőn közel 86 dollár/hordó volt, ezzel hároméves csúcsot döntött. Az olajár dráguláshoz hozzájárul, hogy az amerikai nyersolaj iránti ázsiai kereslet egyre növekszik, így a nemzetközi referenciaolaj, a Brent függvényében árazott kőolajfajták árai is emelkednek.

Ha az árazásban nem jön fordulat, a november 4-i OPEC+ ülésre elég feszült légkörben kerülhet sor: a közelmúltban több ország, többek között az USA és Kína kormánya is próbált nyomást gyakorolni az OPEC-re, növeljék a kitermelést, remélve, hogy az ellensúlyozhatja az áremelkedést. Szaúd-Arábia, az OPEC tulajdonképpeni vezetője, azonban kiállt az OPEC+ fokozatos termelésnövelési politikája mellett a drasztikus termelési növeléssel szemben.

A Nemzetközi Energiaügynökség havi jelentésében írtak is a fokozatos növelési stratégia mellett szólnak. A jelentés szerint az OPEC+ tartalékkapacitása, amely segít a piac kiegyenlítésében, a 2021 első negyedévi 9 millió bpd-ről 2022 negyedik negyedévére 4 millió bpd alá csökkenhet, mivel az OPEC+ termelők egyre csak növelik a kitermelést. Ez a Nemzetközi Energiaügynökség közlése szerint azt mutatja, több beruházásra van szükség a növekvő nyersolajkereslet kielégítéséhez. A kitermelés ugrás szerű növelése mellett azonban biztosan nem maradna idő új beruházások kivitelezésére.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az olajárakkal és a kitermeléssel kapcsolatos kérdésekre adott válaszain túl, az éghajlati katasztrófa elkerülése érdekében tett állásfoglalása miatt is nagy figyelmet kaphat november elején, hiszen a Glasgowban rendezett, COP26 klímatárgyalásokra is akkor fog sor kerülni.

 

Kép forrása: pexels.com

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.