Vállalatok

Tenger alatt szállítja a kőolajat Magyarországra a Mol

NRGreport | 2021.10.22. 11:00

9 milliárd forintos beruházás keretében bővítette csurgói telephelyét a Mol, így a környéken felszínre hozott kőolajat tartályautók helyett az Adria vezetéken keresztül tudja a Dunai Finomítóba szállítani.

Az Adria kőolajvezeték használatával évente több mint 15 000 tankautó-fuvar váltható ki, emellett az sem elhanyagolható, hogy kb. 7000 tonnával kevesebb a szén-dioxid kerül a légkörbe.

A beruházás keretében Magyarország legmagasabb, 28 méter magas kőolajtartálya is megépült. Az új tartály 15 000 köbméter kőolaj tárolására alkalmas.

A Mol Csoport Ellátás & Trading igazgatója, Zsótér Csaba a következőket mondta az új fejlesztésről: „A MOL stratégiájában elkötelezte magát a hatékonyabb és fenntarthatóbb működés mellett, ezért minden lehetséges módon mérsékeljük a szén-dioxid kibocsátásunkat.”

Ahogy arról tavasszal is beszámoltunk, a Mol nemrégen megújította stratégiáját, s az új célkitűzések szerint, többé már nem csupán olajipari vállalatként definiálja magát, hanem olyan cégcsoportként, mely kulcsszerepet játszik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaság kialakításában. Az utóbbit az új üzletágakba történő beruházásain- például a hulladékkezelés és -hasznosítás, vagy a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás (CCUS) területén kivitelezett beruházásokon, keresztül kívánja megvalósítani.

Az új stratégiája megfogalmazása óta, már több, a gazdaság zöldítését támogató projektet is kivitelezett már, csakúgy, mint a NEXT-E nevű, elektromos töltőhálózat magyarországi szakaszát. Emellett, a Pannon Egyetemmel közösen egy új, a használt gumiabroncsok újrahasznosításán alapuló útépítési technikát is szabadalmaztatott.

 

Kép forrása: pixabay.com

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.